EPA
NOS WielrennenAangepast

Wielrenner Scarponi (37) overleden na aanrijding met busje

Michele Scarponi is zaterdagochtend overleden bij een verkeersongeluk. De 37-jarige wielrenner is tijdens een rit op de fiets in zijn woonplaats Filottrano aangereden door een busje. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter.

"Zaterdagochtend vertrok hij voor een trainingsritje en toen sloeg het noodlot toe", aldus de verklaring van zijn ploeg Astana. "We moeten afscheid nemen van een groot kampioen en een geweldig man, die altijd lachte. Hij was een fantastisch persoon voor iedereen in het team."

Scarponi won afgelopen maandag de eerste rit in de Ronde van de Alpen. Hij zou bij de komende Giro d'Italia de kopman zijn van zijn ploeg Astana. Hij was aangewezen als vervanger van Fabio Aru, die vanwege een knieblessure de honderdste editie van de Giro moet laten schieten.

In 2011 won hij de Ronde van Italië, nadat winnaar Alberto Contador vanwege dopinggebruik uit de uitslag was gehaald. In 2012 en 2013 eindigde hij als vierde.

Doping?

In 2007 werd Scarponi achttien maanden geschorst vanwege banden met de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Vijf jaar later kwam Scarponi opnieuw in opspraak doordat duidelijk werd dat hij contact had met dopingarts Michele Ferrari. Hij werd toen met terugwerkende kracht voor drie maanden geschorst.

Collega's uit de wielerwereld reageren geschokt op het nieuws. "Sprakeloos over het nieuws van Scarponi. Hij was een geweldig persoon met een aanstekelijke glimlach", laat Alberto Contador weten. Vincenzo Nibali schrijft: "Ik weet het niet. Ik heb er geen woorden voor."

Astana, de ploeg waar Scarponi voor reed, maakte het nieuws officieel. "Dit is te verdrietig om te schrijven. Wij verliezen een groot kampioen en een speciale man, die altijd bleef lachen", schrijft zijn de Kazachse formatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl