'Rijksten weer iets rijker, maar aandeel in totale vermogen lager'
De rijkste Nederlanders zijn weer rijker geworden, maar voor het eerst sinds de crisis is hun aandeel in het totale vermogen iets gedaald. Dat meldt de Volkskrant. Volgens de krant komt dat door de gestegen huizenprijzen, waar de gewone huizenbezitter meer van profiteert dan de rijken.
De rijkste 1 procent van Nederland bezat in 2015 ruim 295 miljard euro aan privévermogen. Dat komt neer op bijna 28 procent van al het vermogen, blijkt uit cijfers die de krant bij het Centraal Bureau van de Statistiek opvroeg. Een jaar eerder bezat diezelfde groep nog 28,5 procent van al het Nederlandse vermogen.
15,5 miljoen
Ook de allerrijksten moesten iets inleveren. Daar daalde het totale vermogen voor het eerst in jaren. Deze 7.500 mensen bezitten 11 procent van al het privévermogen, een fractie minder dan een jaar eerder. Het gaat dan om 117 miljard op een totaal van 1.061 miljard. Per huishouden komt dat neer op 15,5 miljoen euro.
"Het gaat hierbij om privaat vermogen: aandelen, bank- en spaarrekeningen, huizen en andere bezittingen. Bij de berekeningen zijn de pensioenen niet meegeteld", schrijft de Volkskrant. Het pensioen wordt niet meegeteld, omdat dat geen vermogen is waar je zomaar bij kunt.
Vermogensongelijkheid
Als je de pensioenen meetelt, is er in Nederland sprake van een "relatief grote ongelijkheid in vermogen", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen in de krant. Die ongelijkheid is aanzienlijk groter dan de inkomensverschillen, schrijft de Volkskrant.