De hacker zou onder meer bij Microsoft veel schade hebben aangericht AFP

De Amerikaanse justitie heeft de Russische hacker Peter Levasjov aangeklaagd. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het criminele computernetwerk Kelihos-botnet. Dat wordt gebruikt voor het versturen van spam en het stelen van bitcoins.

Levasjov wordt door experts gezien als een van de ergste hackers van de wereld. Hij werd deze maand gearresteerd toen hij op vakantie was in Spanje. De Verenigde Staten hebben om zijn uitlevering gevraagd.

De Russische hacker zou veel schade hebben aangericht in de computersystemen van onder meer Microsoft. Volgens de Amerikanen is het netwerk van Levasjov al zeker sinds 2010 actief.

Celstraf

Gisteren nog werd een andere Russische hacker door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf. Dat is de hoogste straf die de VS ooit aan aan hacker heeft opgelegd.

De 32-jarige zoon van een Russische parlementariër heeft volgens de VS voor bijna 170 miljoen dollar schade aangericht bij Amerikaanse bedrijven.

De hacker werd drie jaar geleden op de Malediven gearresteerd en naar de Verenigde Staten gebracht. Rusland noemt die arrestatie onwettig en zegt dat de man ontvoerd is.

STER reclame