1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Zwaarbevochten akkoord na wekenlange protesten Frans-Guyana

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Demonstrerende groepen in Frans-Guyana hebben met de Franse regering overeenstemming bereikt over een urgentieplan. Daarmee moet onder meer het onderwijs en de gezondheidszorg worden verbeterd in het Franse departement in Zuid-Amerika.

Met het plan moet ook de productie in het land worden gestimuleerd en tal van sociale misstanden worden aangepakt. Daarvoor heeft de Franse regering in totaal zo'n 1,1 miljard euro gereserveerd.

Het akkoord komt nadat het leven in het buurland van Suriname bijna een maand lang ontwricht was door wegblokkades. Supermarkten werden niet meer bevoorraad en havens en vliegvelden lagen plat. Scholen en kantoren waren dicht en voedsel en brandstof moeilijk verkrijgbaar.

Toenemende criminaliteit

Door de aanhoudende blokkades dreigden ook dieren bij fokbedrijven te verhongeren. Een raketlancering van een Ariane-raket vanaf de basis in Kourou ging niet door.

Een groep die zich de '500 Broeders' noemt begon eind maart met demonstreren. De in het zwart geklede en gemaskerde mannen bonden de strijd aan tegen de toenemende criminaliteit. Volgens hen wordt Frans-Guyana sociaal en economisch achtergesteld door moederland Frankrijk.

In het overzeese gebied zijn de werkloosheid en criminaliteit de afgelopen jaren sterk gestegen. Het aantal jongeren dat voortijdig de school verlaat is groot.

AFP
Een protestleus in Frans-Guyana bij posters van Franse presidentskandidaten

De 500 Broeders kregen snel bijval vanuit vrijwel alle sectoren van de maatschappij waarna het land plat ging. Parijs stuurde op 27 maart twee ministers naar de hoofdstad Cayenne, maar toen werd geen akkoord bereikt.

Ook gesprekken die daarna in Parijs werden gevoerd leidden tot niets. Het was voor de Franse regering belangrijk om voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, aanstaande zondag, een akkoord te bereiken.

Marathonvergadering

Door de verlamming van het land groeide de onvrede in Frans-Guyana. Daardoor dreigde Parti Socialiste van president Hollande kiezers te verliezen. Om dat te voorkomen werd donderdagnacht een marathonvergadering gehouden, die tot een akkoord leidde.

Net op tijd: de Frans-Guyanezen gaan zaterdag al naar de stembus. Vrijwel alle wegblokkades zijn intussen opgeheven. Verwacht wordt dat maandag het normale leven in het land wordt hervat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl