NOS NieuwsAangepast

Trump positief over Le Pen: krachtigst tegen terreur

Twee dagen voor de Franse presidentsverkiezingen heeft de Amerikaanse president Trump de rechts-populistische kandidaat Marine Le Pen geprezen om haar krachtige taal tegen terrorisme. Hij twitterde eerder al dat de aanslag van donderdag op de Champs-Élysees van grote invloed zal zijn op de uitslag van de stembusgang.

Het is nogal ongebruikelijk dat een Amerikaanse president uitspraken doet over verkiezingen in Europa, of bijzondere aandacht te besteden aan een van de kandidaten.

In een interview met het Amerikaanse persbureau AP lichtte Trump toe dat Le Pen het krachtigste standpunt inneemt over gesloten grenzen, en dat ze het meest uitgesproken is over de gebeurtenissen in Frankrijk. "Wie het sterkst optreedt tegen radicale islamitische terroristen, en wie zwaar inzet op de grenzen doet het goed in de verkiezingen."

Hoewel Trump in hetzelfde interview zegt dat hij geen openlijke steun uitspreekt voor Le Pen, worden zijn woorden wel zo uitgelegd op de sociale media.

Harde standpunten

Le Pen, kandidaat van het rechts-populistische Front National, verwees in haar campagne regelmatig naar de overwinning van Trump. Ze deelt met hem de harde standpunten over immigratie en de noodzaak om de grenzen te sluiten.

Trumps voorganger Obama heeft zich overigens ook niet afzijdig gehouden van de Franse verkiezingen: donderdag belde Obama de gematigde kandidaat Emmanuel Macron, om hem succes te wensen bij de verkiezingen van aanstaande zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl