De Stemming van Vullings en Van Weezel: 'Formatie kabbelt stevig'

Max van Weezel en Joost Vullings geven in een podcast een kijkje achter de schermen van de formatie NOS

In de podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel van NOS Met Het Oog Op Morgen wordt de balans opgemaakt van de formatie. Bij de onderhandelingen zou het soms "knetteren". Formateur Edith Schippers sprak van "stevig kabbelen". Toch denken dat Vullings en Van Weezel dat de kans op succes van deze formatie toeneemt. "Vooral omdat een alternatief ontbreekt", zegt Vullings. "De rol van D66 wordt soms vergeten. Die partij wil echt met GroenLinks in een kabinet."

Formatie doet denken aan 'Paars' in 1994

De situatie doet Van Weezel denken aan de formatie van 1994, toen D66 een historische verkiezingsoverwinning had geboekt met 24 zetels. Partijleider Hans van Mierlo zette volledig in op "Paars", alleen die combinatie van zijn partij met de PvdA en VVD was bespreekbaar. "Ik vraag mij af of Alexander Pechtold nu ook zo standvastig zal zijn en zal vasthouden aan deelname van GroenLinks", zegt Van Weezel.

Vullings denkt dat de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar een rol spelen. "In Amsterdam is D66 nu nog de grootste partij. Bij de Tweede Kamerverkiezingen kreeg GroenLinks daar al meer stemmen. Het is niet aantrekkelijk voor D66 om in een kabinet te zitten terwijl GroenLinks oppositie kan voeren."

De stemming van Vullings en Van Weezel (10)

Financieel genie

De persoon van de week is Wouter Koolmees van D66. "Hij is het financieel genie dat Alexander Pechtold bijstaat in de formatie", vertelt Van Weezel. "Hij is een rekenwonder, daarom neemt Pechtold hem ook mee naar de onderhandelingen." Koolmees was topambtenaar op het ministerie van Financiën voordat hij de politiek in ging.

Vullings "Wij, de parlementaire pers, maken vaak gebruik van hem. Je kunt hem altijd alle moeilijke kwesties voorleggen." Eén punt van kritiek: "Ik heb gehoord dat hij onder de tafel nog wel eens een schop krijgt, om hem eraan te herinneren dat er politiek bedreven moet worden. Soms lijkt hij meer een "meedenk-ambtenaar" die toevallig in de politiek is verzeild."

Hoe vind je de podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel?

Gedurende de formatie verschijnt regelmatig een nieuwe aflevering van deze podcast.

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar De Stemming van Vullings en Van Weezel. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Of ga naar iTunes, zoek bij podcast naar De Stemming van Vullings en Van Weezel of volg deze link. Als je je abonneert, krijg je automatisch een melding bij een nieuwe aflevering.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op De Stemming van Vullings en Van Weezel.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via deze RSS-link.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van De Stemming van Vullings en Van Weezel is ook te vinden op Soundcloud.