EPA
NOS NieuwsAangepast

Langstzittende vorst ter wereld, Queen Elizabeth, is vandaag 91 geworden

65 jaar en 75 dagen: zo lang is Queen Elizabeth al aan de macht in het Verenigd Koninkrijk. Vandaag is de koningin 91 jaar geworden.

Om haar verjaardag te vieren zijn vandaag een aantal evenementen gepland. In Londen zijn onder meer schoten gelost bij de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace. Daar werd ook Happy Birthday gespeeld.

Zelfs het Twitteraccount van 'The Royal Family' is feestelijk: als je de pagina opent, verschijnen er overal ballonnen.

Twitter
Twitteraccount The Royal Family

De geschiedenis

Elizabeth werd op 21 april 1926 in Londen geboren. Haar jongere zus Margaret en zij werden thuis geschoold. Op 13-jarige leeftijd ontmoette Elizabeth Philip Mountbatten, die later (in 1947) haar echtgenoot zou worden.

Bij haar geboorte lag het helemaal niet voor de hand dat ze ooit koningin zou worden. De broer van haar vader was de eerste in lijn, maar hij zat als Edward VIII maar kort op de troon. Omdat hij een relatie kreeg met een gescheiden vrouw deed hij afstand. Dat bracht in 1936 de vader van Elizabeth op de troon, als koning George VI.

Elizabeth was zijn oudste dochter, maar als er na haar nog een jongetje was geboren, had die haar gepasseerd als troonopvolger. Dat gebeurde niet, na Margaret werden geen kinderen meer geboren.

Gezondheid werd slechter

In het begin van de jaren '50 werd de gezondheid van koning George VI slechter. In 1951 nam Elizabeth voor hem waar bij publieke taken. Hij overleed op 6 februari 1952, terwijl Elizabeth met Philip op reis was in Kenia. Een dag later nam ze zijn koninklijke taken over. Haar officiële kroning vond plaats op 2 juni 1953 in Westminster Abbey.

 • EPA
  Queen Elizabeth op de dag van haar kroning
 • EPA
  Queen Elizabeth en haar zus prinses Margaret, samen met hun ouders koning George VI en koningin Elizabeth
 • EPA
  Queen Elizabeth met prinses Anne in 1950
 • EPA
  Queen Elizabeth met prins Edward in 1964
 • EPA
  Queen Elizabeth met prins Andrew en zijn vrouw Sarah Ferguson
 • EPA
  Queen Elizabeth en voormalig Amerikaanse president Bill Clinton
 • EPA
  Queen Elizabeth met Hillary Clinton
 • EPA
  Queen Elizabeth in 1973 met Mobutu Sese Seko
 • EPA
  Queen Elizabeth in 1971 met voormalige leiders van Japan
 • EPA
  Queen Elizabeth met koningin Juliana in 1972

Trivia

In het jaar dat Elizabeth aan de macht kwam, in 1952, was de Nederlandse koningin Juliana vier jaar staatshoofd, regeerde Willem Drees hier nog, en was John F. Kennedy pas 35 jaar oud en nog gewoon congreslid.

Gedurende haar tijd als staatshoofd maakte ze mee dat de Berlijnse muur werd gebouwd, maar ook dat hij 28 jaar geleden viel. Ook was het Britse rijk nog gigantisch: tal van landen in Azië en Afrika vielen nog onder het Britse bestuur.

Langst regerende vorst

Op 9 september 2015 werd ze officieel de langst regerende vorst van Groot-Brittannië ooit en vorig jaar, toen de Thaise koning Bhumibol overleed, werd ze langst regerende vorst wereldwijd.

AFP
Elizabeth met haar honden Willow, Vulcan, Candy en Holly

In die 65 jaar heeft de Britse koningin dertien premiers aan haar zijde gehad: van Winston Churchill tot nu Theresa May. Ze heeft twaalf Amerikaanse presidenten ontmoet: van Herbert Hoover tot Barack Obama. En binnenkort ontmoet ze nummer dertien, Donald Trump.

Reisjes

Ze reisde meer dan 1,6 miljoen kilometer voor officiële staatsbezoeken en heeft al 106 landen bezocht. Canada het vaakst: maar liefst 22 keer.

De Britse koningin heeft vier kinderen, acht kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Sinds vorig jaar is ze iets minder taken als koningin gaan uitvoeren, maar ze heeft nog steeds 332 officiële afspraken gehad in 2016.

Codezin bij overlijden

Als Elizabeth zou komen te overlijden, heeft Buckingham Palace een bijzondere manier om het nieuws aan andere staten mee te delen. De codezin 'London Bridge is down' zou dan worden doorgegeven via beveiligde lijnen.

Zo kondigde de BBC in 2002 de dood van voormalig koningin Elizabeth, de queen mother, aan:

Elizabeth wordt vandaag 91 jaar, maar de publieke viering van de Queen's Birthday is op 12 juni. Dan is de traditionele parade in de binnenstad van Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl