Politie wist niet dat dader Parijs geradicaliseerd was

Aangepast
Mensen bekijken kogelgaten na de aanslag op de Champs-Élysées EPA

De man die gisteravond een agent doodschoot op de Champs-Élysées in Parijs heette Karim Cheurfi. De Franse aanklager heeft dat bekendgemaakt. Cheurfi was een bekende van de politie, maar die wist niet dat hij geradicaliseerd was.

De aanslagpleger had een geschreven verklaring bij zich waarin hij zijn steun voor Islamitische Staat uitsprak. Die terreurgroep heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Op het briefje stond ook een lijst van plaatsen in Parijs waar politie patrouilleerde.

Volgens de aanklager had Cheurfi een lang strafblad. Hij werd al twee keer eerder veroordeeld voor een poging tot moord op een politieagent. Daarnaast had hij twee andere veroordelingen op zijn naam staan.

In februari werd de aanslagpleger voor het laatst gearresteerd. Toen werd hij weer vrijgelaten vanwege een gebrek aan bewijs. Momenteel stond hij niet op een lijst van gevaarlijke terreurverdachten.

De aanklager van Parijs, François Molins AFP

Wel moest de man zich geregeld melden bij de politie. Ondanks die meldplicht reisde Cheurfi in januari en februari twee keer naar Algerije. Wat hij daar deed is niet bekend.

Bij de aanslag van gisteravond gebruikte de man een kalasjnikov. Daarmee schoot hij een agent tot twee keer toe door zijn hoofd. Cheurfi werd kort daarna zelf gedood door een politieman.

Na de aanslag meldde een Franse televisiezender dat de dader Youssef el Osri heette, maar dat blijkt dus onjuist. Ook blijkt de aanslagpleger geen connecties te hebben met een man in Antwerpen, zoals eerder werd gemeld. Het Franse Openbaar Ministerie onderzoekt nog of Cheurfi alleen handelde.