Weer huis-aan-huis verspreiding van jodiumtabletten

Aangepast
Luchtfoto van kerncentrale Tihange, België ANP

De overheid begint in september met de verdere verspreiding van jodiumtabletten (jodiumprofylaxe) voor als er een kernramp plaatsvindt.

Mensen van 0 tot 40 jaar die binnen een straal van 10 tot 20 kilometer van een kerncentrale wonen, ook die in België en Duitsland, krijgen in september jodiumpillen in de brievenbus.

In wat het ministerie van Volksgezondheid de 'tweede ring' rond de kerncentrales noemt, dat is binnen een straal van 100 kilometer, geldt dit voor 0 tot 18-jarigen.

Kerncentrales

Zwangere vrouwen krijgen informatie over jodiumprofylaxe via de verloskundige of gynaecoloog, zodat zij als dat voor hen zinvol is zelf de jodiumtabletten bij de apotheek of drogisterij kunnen aanschaffen.

De maatregel is een vervolg op eerdere afspraken met Duitsland en België en heeft geen direct verband met de toegenomen ongerustheid over de Belgische kerncentrales, waar geregeld storingen zijn.

Zeeland heeft eerder jodiumpillen uitgedeeld rond de kerncentrales in Borssele en Doel. Twente heeft dit ook gedaan voor de ring rond de kerncentrale in het Duitse Emsland.

Wie krijgt waarom jodiumpillen?

Bij een kernramp komt radioactief jodium vrij. Mens en dier nemen dat op in de schildklier en dat kan jaren later kanker veroorzaken. Door meteen na de ramp jodiumtabletten te slikken raakt de schildklier verzadigd en kan het radioactief jodium niet meer worden opgenomen.

Mensen boven de 40 krijgen de tabletten niet, omdat op die leeftijd de kans op schadelijke bijwerkingen groter is dan de kans op schildklierkanker.

De schildklier van (ongeboren) kinderen is gevoeliger voor radioactief jodium, waardoor ook op grotere afstand en bij een geringe blootstelling, jodiumtabletten voor deze kinderen effectief kunnen zijn.