Paleis van Justitie Amsterdam ANP

De plaatsvervangend hoofdofficier bij het Openbaar Ministerie die verdacht wordt van ontucht met een minderjarige is weer op vrije voeten. De rechter-commissaris oordeelde dat er onvoldoende gronden zijn om de man vast te houden. Er is wel sprake van ernstige verdenkingen, dus de OM-medewerker blijft verdachte, luidt de conclusie na de voorgeleiding van de man.

De verdachte, Vincent L., werkte bij het functioneel parket tot hij woensdag werd geschorst naar aanleiding van de ontuchtzaak. L. zou tegen betaling seks hebben gehad met een minderjarige jongen van rond de 16 jaar oud.

Hij wordt concreet verdacht van het verleiden van een minderjarige en van jeugdprostitutie. Maar omdat er geen kans op herhaling is, en het niet nodig is om hem vast te houden voor het onderzoek, heeft de rechter-commissaris hem laten gaan. Dat was tegen de zin van het OM, dat L. wel in bewaring had willen houden wegens kans op recidive.

L. werkt sinds 2007 voor het Openbaar Ministerie. Het OM Amsterdam leidt het strafrechtelijk onderzoek naar de ontuchtzaak. L.'s advocaat wil in dit stadium van het onderzoek niets over de zaak zeggen.

Vier verdachten

Er zijn de afgelopen maanden nog drie mannen aangehouden die tegen betaling seks met dezelfde jongen zouden hebben gehad, heeft het OM bekendgemaakt. Een van hen is ook vandaag voorgeleid, de andere twee werden in februari en maart opgepakt.

De verdachten komen uit Amsterdam en variëren in leeftijd van 37 tot 58 jaar. Hun woningen zijn doorzocht, hun telefoons en computers zijn in beslag genomen. Alle vier zijn na hun voorgeleiding op vrije voeten gesteld, maar blijven verdachte in de zaak.

Het OM heeft geen aanwijzing dat de vier elkaar kennen. Geen van de verdachten heeft een strafblad.

Ouders

Justitie startte het onderzoek in deze zaak, nadat de ouders van de jongen in januari aangifte hadden gedaan. Zij waren gealarmeerd geraakt door berichten op de telefoon van hun zoon. Justitie heeft de zaak stilgehouden in het belang van het onderzoek, en sluit meer aanhoudingen niet uit.

STER reclame