Sanne van Dijke heeft bij de EK judo in het Poolse Warschau verrassend het goud gegrepen in de klasse tot 70 kilogram. De Nederlandse was in de finale te sterk voor de Duitse Giovanna Scoccimarro.

Judoka Van Dijke geeft EK-debuut glans met goud

Het leek voor Van Dijke, negentiende op de wereldranglijst, bijna een jeugd-EK. Na een bye in de eerste ronde, judode de 21-jarige Van Dijke zich via Michaela Polleres (19), Szabina Gercsák (20) en Marie Eve Gahié (20) naar de finale.

Indrukwekkend

Met name die laatste zege op de nummer vier van de wereld was indrukwekkend. In de eindstrijd was Scoccimarro (19) ook geen partij voor de agressieve Van Dijke. Met twee waza-ari's liet ze geen twijfel bestaan over wie de beste was.

Van Dijke is in dezelfde klasse actief als Kim Polling, die niet deelneemt aan de Europese kampioenschappen.

Toen ik de halve finale had gewonnen had ik zoiets van: kom maar op, nu ga ik met goud naar huis.

Sanne van Dijke

"Gekkigheid gewoon!", jubelde Van Dijke na haar gouden plak. "Ik had vannacht slecht geslapen, maar vandaag ging de knop om zodra ik telkens op de mat stond."

"Van tevoren dacht ik dat een EK-titel best gek zou zijn, maar ik hield het best voor mogelijk. Maar toen ik de halve finale had gewonnen had zoiets van: kom maar op, nu ga ik met goud naar huis."

STER reclame