Pitbull
NOS NieuwsAangepast

Zestien agressieve pitbulls mogen worden afgemaakt

Zestien gevaarlijke pitbulls die eind vorig jaar zijn weggehaald bij hun baasjes mogen worden gedood. Dat heeft de Haagse voorzieningenrechter bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de eigenaren. Die wilden voorkomen dat hun honden werden afgemaakt.

Bij een huisinval in Amersfoort werden vorig jaar oktober in totaal 26 pitbulls in beslag genomen. De eigenaren werden bij die inval opgepakt wegens het organiseren van een hondengevecht.

Een dierenarts heeft alle pitbulls onderzocht en concludeerde dat ze verwaarloosd waren. De honden waren te mager, agressief of hadden bijtwonden. Bij een van de honden waren die wonden gehecht met nietjes. Ook was een voorpoot van een andere hond verkeerd gespalkt.

Gedragstest

Uit een gedragstest die de Universiteit Utrecht heeft gedaan, bleek verder dat zestien pitbulls zo gevaarlijk zijn voor mensen of andere honden, dat ze beter kunnen worden afgemaakt. De officier van justitie heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland begin deze maand toestemming gegeven om de honden te laten doden.

De eigenaren spanden een kort geding aan om dit te voorkomen, maar de voorzieningenrechter gaat daar niet in mee. Daardoor kunnen de zestien agressieve pitbulls alsnog worden afgemaakt. Voor de andere tien pitbulls wordt een ander onderkomen gezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl