Werknemer bij metaalbedrijf ANP

De metaal- en technieksector gaat experimenteren met een generatiepact. Ouderen kunnen vrijwillig korter gaan werken. Daardoor komt er ruimte bij bedrijven om jongeren in vaste dienst te nemen.

De afspraak staat in de nieuwe cao voor de kleinmetaal die vannacht is afgesloten. Er vallen zo'n 300.000 werknemers onder die cao. Werkgevers en vakbonden hebben samen afgesproken de komende twee jaar 2000 jongeren aan een baan te helpen. De vakbonden zien het liefst dat werknemers meteen in vaste dienst komen.

Experiment

"Het is een experiment", zegt bestuurder Van Stigt van FNV Metaal. "Ouderen kunnen op verzoek minder gaan werken. Ze gaan dan 60 procent van hun gebruikelijke uren werken, krijgen 80 procent van hun loon en bouwen volledig pensioen op."

Bij die constructie worden de seniorendagen van een werknemer ingezet. De werkgever hoeft het verzoek van een oudere werknemer niet in te willigen.

Werkgevers worden gestimuleerd om jongeren aan te nemen en ze direct een vast contract te geven. Ze krijgen dan subsidie. "We weten niet precies hoe dit uitpakt", zegt Ron Follon namens de werkgevers. "We willen de komende jaren ervaring opdoen met deze regeling."

Loon

In de nieuwe cao is een loonsverhoging afgesproken van 4,16 procent over 25 maanden. De jeugdlonen voor 22-jarigen worden afgeschaft.

STER reclame