Dure, trendy sapmachine blijkt nutteloze investering

Juicero

De kopers van een dure sapmachine van de Amerikaanse startup Juicero kunnen hun geld terugkrijgen, nu gebleken is dat je de sapzakken van het bedrijf ook gewoon met de hand kunt leegknijpen.

Een jaar geleden lanceerde het bedrijf de 'Nespresso voor sap' met een flink prijskaartje van 700 dollar. Later werd dat verlaagd naar 400 dollar.

Eigenaren van de machine kunnen online zakken met fijngesneden groenten en fruit bestellen à 5 tot 8 dollar per zak. Die kunnen ze in de machine stoppen die er vervolgens één glas sap per zak uit perst. De machine heeft ook een wifi-verbinding, om via qr-codes op zakken te checken of die niet voorbij de houdbaarheidsdatum zijn.

De Steve Jobs van sap

Juicero werd opgericht in San Francisco door Doug Evans. Die zei dat hij in zijn zoektocht naar perfectie met sap hetzelfde wil doen als wat Steve Jobs deed met consumentenelektronica. Het bedrijf ontving 120 miljoen dollar aan investeringsgeld van onder meer Google. Evans beloofde een oplossing voor het 'gedoe' van groenten en fruit kopen, snijden, blenden, persen, afwassen, etc.

Maar journalisten van Bloomberg lieten deze week in onderstaand filmpje zien dat het dure apparaat helemaal niet nodig is. De zakken van Juicero kun je ook simpelweg met de hand uitknijpen en dat levert bijna evenveel sap op.

Journalisten van Bloomberg persen de zakken met de hand uit

Met de hand konden ze in anderhalve minuut 220 mililiter sap uit een zak persen. De machine krijgt in twee minuten 235 mililiter uit een zak. Juicero verkoopt de zakken alleen aan mensen die ook een machine hebben.

Geld terug

De ontdekking leidde tot honende commentaren, en een reactie van het bedrijf kon niet uitblijven. De topman van Juicero blijft het product verdedigen, maar ontevreden klanten kunnen het apparaat wel terugsturen en krijgen dan hun geld terug.

Of het bedrijf dit overleeft, moet nog blijken. De grote techsite Gizmodo noemt de sapmachine in ieder geval nutteloos en adviseert mensen voor een paar tientjes een blender te kopen en gewoon groenten en fruit in te slaan in plaats van honderden dollars uit te geven aan de Juicero.

De introductievideo van Juicero