Marine Le Pen
NOS NieuwsAangepast

Le Pen wil onmiddellijk grenscontroles invoeren

De Franse presidentskandidaat Marine Le Pen eist dat de regering van president Hollande onmiddellijk weer grenscontroles instelt. "De overheid moet onze nationale grenzen herstellen", zei ze in een reactie op de aanslag in Parijs van gisteravond. Die werd gepleegd door een in Frankrijk geboren man die eerder was veroordeeld voor moordpogingen op agenten.

Marine Le Pen wil onmiddellijk grenscontroles invoeren

De leider van het rechts-populistische Front National wil verder dat alle buitenlanders die door de veiligheidsdiensten in de gaten worden gehouden het land gedwongen moeten verlaten.

Beide maatregelen staan ook in haar verkiezingsprogramma, maar Le Pen wil dat Hollande nu al tot actie over gaat. Ze wil ook dat het politiekorps meteen wordt uitgebreid met 15.000 agenten.

Ook de conservatief François Fillon en de sociaal-liberaal Emmanuel Macron willen meer veiligheidstroepen. Fillon beloofde vanmorgen dat hij als president de vrijheid en veiligheid van de Fransen vooropstelt.

"De radicale islam stelt onze normen en waarden op de proef", zei hij. "We zijn in oorlog. We hebben geen keuze: het is wij of zij."

Macron kondigde aan dat hij een speciale anti-IS-taskforce zal instellen als hij president wordt. Die groep moet zich 24 uur per dag exclusief bezighouden met de strijd tegen terrorisme.

Campagne op laag pitje

Vandaag zou eigenlijk de laatste campagnedag voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van aanstaande zondag zijn, maar de koplopers hebben verschillende activiteiten geschrapt.

Macron, die in de peilingen Le Pen nipt voorblijft, zegde "uit goed fatsoen" twee campagnebijeenkomsten af. Vanmorgen viel hij op de Franse radio Le Pen nog aan omdat die had gezegd dat eerdere aanslagen niet waren gebeurd als zij het voor het zeggen had gehad.

De Franse premier Cazeneuve reageerde verbolgen op de plannen van Le Pen. Hij zei dat ze de aanslag uitbuit voor politiek gewin en dat ze mensen tegen elkaar opzet. Bovendien speelde immigratie in dit geval helemaal geen rol, zei de premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl