Minstens vijf schuiven van de stuw bij Grave zijn kapot
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Reparatie kapot gevaren stuw kost zo'n 20 miljoen euro

Het kost zeker 20 miljoen euro om de kapot gevaren stuw in de Maas bij Grave te repareren. Dat meldt Rijkswaterstaat aan Omroep Gelderland. De verwachting is dat de stuw eind juli klaar is. De kosten kunnen nog verder oplopen bij onvoorziene tegenvallers.

De stuw werd eind december geramd door de Duitse binnenvaarttanker Maria Valentine, die was geladen met benzeen. Het schip voer in de mist tegen een vijftal schuiven aan.

Vandaag legt Rijkswaterstaat bij de stuw uit hoe het ervoor staat met de reparaties. Op dit moment wordt gewerkt met een zogeheten droogzetkuip. Daarmee wordt telkens een deel van de stuw drooggezet, zodat er kan worden gewerkt aan de fundering.

Het herstel van de stuw gaat maanden duren. Inmiddels is al een tijdelijke dam aangelegd en is de oever hersteld met 5000 ton stenen.

'Miljoenenschade'

Rijkswaterstaat heeft rederij Gefo aansprakelijk gesteld. Het bedrijfsleven heeft rond de 10 miljoen euro schade geleden, zegt werkgeversorganisatie LWV. Ook woonboten liepen schade op omdat ze droogvielen.

Door de aanvaring bij Grave was er wekenlang geen scheepvaartverkeer mogelijk over de Maas tussen Sambeek en Grave.

Er loopt nog een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar het stuwongeluk bij Grave. Rijkswaterstaat, de waterschappen en de veiligheidsregio's laten zelf ook een onderzoek uitvoeren, door onderzoeksbureau Berenschot.

Advertentie via Ster.nl