In de Amsterdamse rechtbank wordt het proces tegen PVV-leider Geert Wilders hervat. Die staat terecht voor de belediging en discriminatie van moslims en het aanzetten tot haat jegens hen.

De rechtszaak tegen Wilders wordt opnieuw gedaan, nadat in oktober de rechters moesten worden vervangen. Een wrakingsverzoek, ingediend door de verdediging, werd toegewezen. De rechters in het proces-Wilders zouden de schijn van partijdigheid hebben gewekt.

De zitting wordt maandag vanaf 10.00 uur rechtstreeks uitgezonden op Nederland 1 en Journaal 24.

De zitting begint met het voorlezen van de personalia. Daarna krijgt de verdediging het woord. Wilders' advocaat Bram Moszkowicz kan dan een paar dingen doen.

Bezwaar

Moszkowicz kan als eerste de tenlastelegging ter discussie stellen. Dat wil zeggen dat hij bezwaar aantekent tegen de dagvaarding (pdf). Als Moszkowicz dit doet, moet het Openbaar Ministerie (OM) daar op reageren.

De rechter kan het bezwaar gelijk naast zich neerleggen, aangezien het al eerder werd ingebracht door de verdediging en werd afgewezen. Stemt de rechter ermee in om het bezwaar te gaan behandelen, dan is het gebruikelijk om dit achter gesloten deuren te doen.

Moszkowicz kan dit ook overslaan en het OM en de rechtbank niet-ontvankelijk verklaren. Ook hier zal het OM op moeten reageren. De rechtbank zal zich dan terugtrekken en er een beslissing over nemen.

De benadeelde partijen hadden liever gezien dan het proces zou zijn uitgesteld, omdat ze vinden dat het OM zijn werk niet goed heeft gedaan. Ze stapten daartoe naar het Gerechtshof, maar dat bepaalde vrijdag dat er geen grond is om de zaak uit te stellen.

Aanklacht en getuigen

Als de rechtszaak gewoon doorgaat, kan de rechter het Openbaar Ministerie vragen om de aanklacht tegen Geert Wilders voor te dragen. Dan zal er ongetwijfeld een discussie komen of het OM alle citaten en de film Fitna in z'n geheel moet voorlezen. Dat gebeurde ook bij de regiezitting in januari vorig jaar.

Het is ook mogelijk dat Moszkowicz alleen gaat vragen om alle getuigen te horen, ook de getuigen die vorige keer zijn afgewezen. Dat zijn islamdeskundigen, strafrechtdeskundigen en 'ervaringsdeskundigen' zoals Mohammed B. en een moskeebestuur.

Het OM zal deze getuigenlijst naar alle waarschijnlijkheid afraden. De rechter besluit hierover een week later.

Overdoen

Daarna kunnen alle partijen aanvullende verzoeken indienen. Dat is tot nu toe niet aan de orde geweest tijdens dit proces.

Ook zal er een discussie komen of de zaak tegen Wilders in zijn geheel zal moeten worden overgedaan of niet. Moszkowicz is daar voor, het OM niet. Aan het eind van de zitting krijgt Wilders naar alle waarschijnlijkheid nog even het woord.

STER reclame