Venezolaanse vluchtelingen in Brazilië: in Venezuela is niets

NOS

Door de crisis in hun land zoeken veel Venezolanen hun heil in buurland Brazilië. Op zoek naar werk, of - nog basaler - op zoek naar voedsel.

Venezuela publiceert geen emigratiecijfers, maar onderzoekers schatten het aantal mensen dat vorig jaar vertrok op 200.000, een forse toename vergeleken met de jaren daarvoor.

Correspondent Marc Bessems bezocht de Braziliaanse grensplaats Pacaraima en portretteerde Venezolaanse vluchtelingen en een Braziliaanse inwoner.

NOS / Rick Aalbers

Celia

Op het grasveld naast het busstation van Pacaraima bivakkeren zo'n 200 families van Warao-indianen uit Venezuela. De meesten zijn net gearriveerd, sommigen zijn er al iets langer.

Celia (39) is hoogzwanger, over twee maanden bevalt ze van haar vierde kind. Dat kan je beter hier doen, in Brazilië, waar genoeg voedsel is, en medicijnen. In Venezuela is niets meer, zegt ze.

Venezolaanse vluchtelingen - Celia

Enrique Romero

Enrique Romero is 45 jaar en werkloos. Jarenlang werkte hij in de beveiliging, maar daarvoor vond zijn voormalige werkgever hem nu te oud. Sindsdien is het sappelen.

Enrique woont in de Venezolaanse plaats Barcelona, aan de kust, dik duizend kilometer van de grens. Maar nu is hij weer in Pacaraima. Zijn vrouw, vier kinderen, moeder en twee neefjes bleven achter. Hij komt regelmatig een paar dagen naar Brazilië om geld te verdienen, zodat zij kunnen eten.

Venezolaanse vluchtelingen Enrique

Meneer Manuel

Meneer Manuel woont al zestig jaar in Pacaraima. Hij bouwde er als jonge man zijn eigen huis. De Braziliaan zag de nederzetting veranderen in een stadje. Maar de grootste verandering, zegt hij, kwam toen de crisis in het buurland begon. Hij voelt zich bedreigd door al die Venezolanen in zijn stad.