Doop van een jehovagetuige in Tsjechië
NOS NieuwsAangepast

Rusland verbiedt Jehovah's Getuigen

Het Russische Hooggerechtshof heeft de religieuze beweging Jehovah's Getuigen verboden. De hoogste rechter omschreef de beweging als een extremistische sekte.

Ook bepaalde het Hooggerechtshof dat de 395 plaatselijke afdelingen moeten worden gesloten en dat alle bezittingen van de organisatie in beslag moeten worden genomen.

Extremistisch

De rechter boog zich over een verzoek van het Russische ministerie van Justitie om het nationale hoofdkwartier van de Jehovah's Getuigen bij Sint-Petersburg te sluiten.

Vorige maand kondigde het ministerie al aan dat onderzocht werd of de beweging als extremistische organisatie kon worden aangemerkt.

Haat zaaien

De Russische autoriteiten hebben al langere tijd moeite met de Jehovah's Getuigen. Tientallen publicaties van de organisatie zijn verboden omdat ze extremistisch zouden zijn. Ook hebben de Russische autoriteiten er grote moeite mee dat jehovagetuigen geen militaire dienstplicht willen vervullen.

Justitie in Rusland zegt verder dat de beweging gezinnen verwoest, haat zaait en levens bedreigt. De Jehovah's Getuigen hebben zo'n 175.000 aanhangers in Rusland, die kunnen nu niet meer legaal bij elkaar komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl