Payconiq wordt onder meer ondersteund door de Rabobank, ING, SNS en ABN Amro ANP

Nederlandse banken werken gezamenlijk aan een betaal-app waarmee je in winkels, webshops en aan vrienden en familie betalingen kunt doen. ABN Amro, ASN Bank, ING, Rabobank, Regiobank en SNS doen mee aan het project.

De dienst, Payconiq, moet in de zomer beschikbaar komen en het is de bedoeling dat veel Nederlandse winkels hem gaan ondersteunen. Welke dat zijn, is nog niet bekend. In België, waar is geëxperimenteerd met de app, doen meer dan 25.000 winkels mee. Het concept is bedacht door ING.

Betalingen

Het idee is volgens Payconiq dat je in plaats van je betaalpas te pakken, afrekent via de Payconiq-app. Dat betekent niet dat de pinpas niet meer gebruikt kan worden, de app is een extra optie.

De winkelier maakt bij het afrekenen een QR-code aan. De klant scant die via de app, voert een zelfgekozen pincode in en betaalt. Er is geen NFC-chip nodig, een technologie die nu in pinpassen zit om contactloos te kunnen betalen.

Webshops kunnen kiezen voor een QR-code of een directe link. De deelnemende winkeliers moeten wel extra transactiekosten betalen, hoeveel is nog niet bekend. Daarnaast werkt de app zonder IBAN-nummer. Het telefoonnummer is voldoende om geld over te boeken. Daarvoor moeten beide partijen bij de start wel gebruikmaken van de app, al zegt de dienst te kijken naar alternatieven.

Lopen vooruit

De banken lopen met de app vooruit op de invoering van nieuwe banken-wetgeving (PSD2), die volgend jaar van kracht wordt. Daarin staat dat klanten straks andere partijen dan hun bank toestemming mogen geven om financiële informatie in te zien.

Payconiq zegt hun dienst interessant is voor consumenten omdat het alle vormen van betalen bij elkaar veegt. De vraag is alleen of klanten dat ook zo zien en of ze wel behoefte hebben aan weer een app. De ambitie is uiteindelijk om de betaaldienst in heel Europa te ondersteunen.

Volgens Payconiq vervangt de dienst niet de apps van de banken. Zo is het niet mogelijk om je banksaldo te bekijken, wel kun je de betaalgeschiedenis van je Payconiq-app bekijken.

STER reclame