Pechtold: het is niet makkelijk, maar dit kabinet kan er komen

D66-leider Alexander Pechtold ANP

D66-leider Pechtold verwacht dat ook na volgende week de onderhandelingen over een nieuw kabinet tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks doorgaan. "Het is in elk geval mijn bedoeling. Als een ander er anders over denkt, hoor ik het dadelijk wel," zei hij vlak voor een nieuwe ronde van gesprekken.

Volgens hem neemt de kans op een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks toe, elke dag dat de partijen met elkaar praten, "al is het soms wel heftig". Pechtold zei "dat we vandaag wel het idee moeten krijgen waar we staan." Volgens hem was de afgelopen week een belangrijke en zinvolle week. "Het is niet makkelijk, maar het kabinet kan er wel komen."

Pechtold voegde eraan toe dat de fase van elkaar verkennen nu wel voorbij is en dat er nu echt wordt onderhandeld. Hij benadrukte dat hij nog steeds een voorkeur heeft voor een combinatie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Andere onderhandelaars wilden vanochtend niets zeggen.

Ook VVD-leider Rutte wekte gisteren de indruk dat vandaag niet besloten wordt om de onderhandelingen te stoppen. Volgende week wordt in elk geval niet onderhandeld: dan hebben de partijleiders en hun secondanten vakantie. Vanmiddag geeft informateur Schippers een korte toelichting op de stand van zaken.