NOS NieuwsAangepast

'Bij GroenLinks kijken VVD'ers moeilijk, maar bij het alternatief ook'

De vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet zitten nu bijna drie weken aan tafel en zullen voorlopig nog wel even door onderhandelen. De kans dat vandaag duidelijk wordt of VVD, CDA, D66 en GroenLinks eruit komen, is niet heel groot.

Na vandaag houden de partijen, net als de Kamer, een weekje reces. Maar VVD-leider Rutte zei het gisteren ook al: hij denkt niet dat nu al duidelijk wordt of de partijen in de formatie het samen eens worden.

Eerder deze week verwachtten waarnemers nog dat vandaag wel eens cruciaal kon worden. Met een week pauze voor de deur leek het logisch dat als de vier tot de conclusie zouden komen dat ze niet met elkaar verder willen, dat vandaag bekend zou worden.

"Maar", zegt politiek redacteur Joost Vullings, "de verkering wordt nu niet vlak voor de vakantie uitgemaakt. Als je de vier partijen spreekt hoor je: ze geloven er nog in. Maar ze zeggen er ook meteen bij dat er geen garanties te geven zijn".

Tegeltjeswijsheden

Als Vullings vraagt hoe de onderhandelingen verlopen hoort hij veel tegeltjeswijsheden. "Iedere dag is spannend", "ieder uur is spannend" en "het kan altijd fout gaan".

Dat veel VVD'ers moeilijk kijken bij de ideeën en plannen van GroenLinks is niet nieuw. De Telegraaf sprak een aantal prominente VVD'ers die hun twijfels hebben. Vullings: "Er wordt moeilijk gekeken bij GroenLinks, maar de signalen vanuit VVD en CDA zijn gemengd."

"Met GroenLinks wordt het lastig, maar de alternatieven zijn ook lastig", zegt Vullings. "De ChristenUnie wordt ook als 'links' gezien en die combinatie (met VVD, CDA, D66) heeft maar één zetel speling zowel in de Tweede als de Eerste Kamer. De combinatie met GroenLinks zou weleens kunnen slagen omdat de alternatieven ook als onaantrekkelijk worden gezien", zegt Vullings.

Stiekeme strandwandelingen

Hij verwacht dus dat de besprekingen gewoon nog doorgaan en dat het komende reces ook wordt gebruikt voor rustig overleg in eigen kring. "En wie weet worden er ook nog wel stiekeme strandwandelingen gemaakt", zegt Vullings.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl