'Als 60.000 fans achter Schalke staan, wordt er iets losgemaakt'

ANP

Een week geleden werd Schalke 04 in de eerste wedstrijd van de kwartfinales van de Europa League te kijk gezet door Ajax. Maar omdat de productie van de Amsterdammers bleef steken op twee doelpunten is er vanavond in de return nog van alles mogelijk.

"Schalke had geluk met slechts 2-0 in Amsterdam. Het was niet gek geweest als het 4-0 of 5-0 was geworden", zegt Heiko Westermann. De Duitse verdediger in Amsterdamse dienst speelde van 2007 tot 2010 bij 'Die Königsblauen' en kent de club daardoor goed.

"We zijn met Ajax nog niet door naar de halve finales", waarschuwt Westermann. "De fans op de Nordkurve kunnen wat betekenen voor Schalke. De ene week verliezen ze uit met 3-0, maar de andere week winnen ze thuis met 4-1."

"De ploeg kan ineens goed spelen en veel scoren. Bovendien zijn de Schalke-fans gekker dan die van Ajax. Als 60.000 fans achter de ploeg gaan staan, wordt er iets losgemaakt."

Westermann: Schalke was verrast door spel van Ajax

Dat geeft Schalke-trainer Markus Weinzierl hoop. "Het is duidelijk dat wij de underdog zijn. We hebben een vroege goal nodig en dan is alles mogelijk. We gaan vanaf het begin vol gas geven en risico's nemen", zegt hij.

Weinzierl verwijst naar de achtste finales tegen Borussia Mönchengladbach. Na de 1-1 in de eerste wedstrijd (thuis) kwam Schalke in Gladbach kort voor rust op een 2-0 achterstand. Het werd uiteindelijk 2-2, waardoor Schalke naar de volgende ronde ging.

"We geloven erin. En nu hebben we in plaats van 45 minuten zelfs 90 minuten om twee doelpunten te maken. En daarna mogelijk nog een verlenging en strafschoppen."

Schalke-trainer Weinzierl: we moeten risico's nemen

Marc Siekmann, die als verslaggever van Bild Zeitung Schalke 04 op de voet volgt, denkt dat het een heel moeilijke missie wordt voor Schalke 04. "Afgelopen weekend verloor Schalke met 2-1 van Darmstadt, de nummer laatst in de Bundesliga. Het was een ramp", vertelt hij.

"In Duitsland is het vertrouwen in Schalke niet zo groot. Alle media zeggen dat het heel moeilijk wordt. Dat komt vooral omdat Ajax erg goed speelde in de eerste wedstrijd. Het hangt er erg vanaf hoe Schalke de wedstrijd begint. Een vroege goal is noodzakelijk", aldus Siekmann.

"Het is nog niet gespeeld. Het is voor Schalke alles of niets. En omdat het in de competitie ook niet zo goed gaat, kan succes in Europa redding brengen."

Stormend Schalke

Westermann begint normaal gesproken niet aan de wedstrijd. Hoewel hij beducht is voor een stormend Schalke, verwacht hij niet dat hij negentig minuten met samengeknepen billen zal moeten toekijken. "Het is belangrijk dat Ajax speelt zoals thuis. Dan zullen wij doorgaan. Maar als je Schalke laat voetballen en als de fans achter de ploeg gaan staan, kan het heel moeilijk worden."

1/2Fanatieke Schalke-fans op de Nordkurve ANP
2/2Heiko Westermann tijdens de persconferentie voor Schalke 04-Ajax ANP

De Europa League-wedstrijd Schalke 04-Ajax begint vanavond om 21.05 uur en is te volgen bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1, via het liveblog op NOS.nl en op Teletekstpagina 814. Ajax won de eerste wedstrijd in de kwartfinales met 2-0.