AkzoNobel-topman Ton Büchner op de investeerdersbijeenkomst in Londen
NOS Nieuws

Activistische aandeelhouders niet overtuigd door Akzo-plan

AkzoNobel is nog niet af van Amerikaanse branchegenoot PPG, dat het bedrijf wil overnemen. Topman Ton Büchner was vandaag in Londen om te spreken met investeerders en aandeelhouders, maar wist de uitgesproken voorstanders van de overname niet te overtuigen van Akzo's eigen kracht.

De meeste andere aandeelhouders hebben nog niet gereageerd op de nieuwe strategie van AkzoNobel.

Het verf- en chemieconcern presenteerde noodgedwongen een plan om aandeelhouders tevreden te stellen. Zo wordt de chemietak afgesplitst om te verkopen of naar de beurs te brengen, wat volgens analisten 8 tot 12 miljard euro oplevert. Ook krijgen aandeelhouders een extra winstuitkering van 1,6 miljard euro. Daarnaast belooft AkzoNobel meer winst te maken en de kosten te drukken.

Onzekerheid

Die strategie lijkt echter niet genoeg voor sommige grootaandeelhouders. De Britse investeringsmaatschappij Elliott Advisors, de voornaamste voorstander van een overname, zegt in een reactie dat het de plannen van Akzo "twijfelachtig" vindt. "De voorspellingen die AkzoNobel doet over de toekomstige winstmarges zijn dusdanig onzeker dat ze niet opwegen tegen de waarde van het overnamebod van PPG." Elliot zegt bovendien dat AkzoNobel het overnamebod van PPG niet op waarde kan schatten, omdat het niet in gesprek is gegaan met de Amerikanen.

Ook fondsbeheerder Columbia Threadneedle blijft vinden dat het samengaan van de twee bedrijven de beste optie is. "Het combineren van AkzoNobel en PPG, met de bijbehorende voordelen voor aandeelhouders, is een logische zet. Wij vinden dat AkzoNobel dat moet erkennen en met PPG moet gaan praten."

PPG laat aan de NOS weten de plannen van AkzoNobel geen goed alternatief te vinden voor het overnamebod dat op tafel ligt. "We hebben vandaag niets gehoord dat onze mening doet veranderen. Door de chemietak af te splitsen begint AkzoNobel twee aparte, kleinere bedrijven die zichzelf nog moeten bewijzen. Dat creëert meer onzekerheid voor aandeelhouders, werknemers en gepensioneerden dan ons overnamebod."

Geen filantropen

Als het aan de vakbonden ligt, blijft AkzoNobel echter een zelfstandig bedrijf. "We weten niet wat de nieuwe strategie van Akzo op termijn betekent voor het aantal banen", geeft CNV-bestuurder Arthur Bot toe. "Maar PPG heeft helemaal niet aangegeven wat het precies met Akzo wil. Dat betekent dat medewerkers in het duister tasten. En die weten ook: we hebben hier niet met filantropen te maken", zegt CNV-bestuurder Arthur Bot.

"Akzo kon niet anders dan zelf met een plan komen als het PPG wil afschudden, maar linksom of rechtsom gaat het ten koste van de werkgelegenheid", zegt FNV-bestuurder Erik de Vries. "Toch hebben we een voorkeur voor een bedrijf onder Nederlandse vlag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl