AfD-leider Petry trekt zich terug voor Duitse verkiezingen

Aangepast
Frauke Petry AFP

Frauke Petry trekt zich terug als kandidaat-lijsttrekker voor de eurosceptische Alternative für Deutschland (AfD). Ze was sinds 2015 partijvoorzitter, maar zegt dat ze geen lijsttrekker wil zijn bij de Duitse verkiezingen in september.

Petry maakte haar besluit bekend in een videoboodschap op Facebook.

Videoboodschap van Petry

Petry had AfD voor de keuze gesteld: of bewegen richting een traditionele partij, of op een radicale manier verdergaan. Petry wilde het eerste: meer compromissen sluiten en eventueel in een coalitie gaan zitten. Invloedrijke partijgenoten als Alexander Gauland en Björn Höcke wilden op dezelfde manier verder, waarbij ook extreme standpunten kunnen worden ingenomen die veel burgers tegen de borst zullen stuiten.

Sinds de oproep van Petry was er veel onrust binnen de partij. In de peilingen liep AfD terug van zo'n 15 procent naar 8 procent.

"Mij wordt de splijting van de AfD verweten", zei Petry in haar verklaring. "Ik ben me ervan bewust dat de discussie nu over het leiderschap van partij gaat. Om te voorkomen dat we met z'n drieën de verkiezing ingaan omdat we geen keuze durven maken, trek ik me terug als kandidaat."

Ruk naar rechts

De AfD maakt met het vertrek van Petry opnieuw een ruk naar rechts, zegt correspondent Jeroen Wollaars. "De extremere lijn in de partij wint."

Volgens Wollaars kan het slecht voor de partij uitpakken dat er geen duidelijke opvolger klaarstaat. Daarnaast houden Duitse kiezers niet van gerommel binnen een partij, zegt hij, dus het vertrek van Petry kan de AfD ook in de peilingen duur komen te staan.

Vertrek

De keuze van Petry komt niet echt als een grote verrassing. Ze zinspeelde eind vorige maand al op een vertrek uit de Duitse politiek.

Komend weekend houdt de AfD een partijcongres, waarbij wordt gesproken over de lijsttrekker voor de verkiezingen.

STER Reclame