Ouders Tristan van der Vlis hoeven niet verhoord te worden

ANP

De ouders van Tristan van der Vlis hoeven niet meer voor de rechter te verschijnen om vragen te beantwoorden over hun zoon en het bloedbad dat hij in 2011 aanrichtte in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Dat heeft de rechtbank besloten.

Volgens de rechter is het niet meer nodig om de ouders te spreken, omdat er inmiddels voldoende informatie is. Omroep West meldt dat 31 mei uitspraak wordt gedaan in de zaak die is aangespannen door nabestaanden. Zij verwijten de ouders nalatigheid.

Ouders hadden geen idee

De advocaat van de slachtoffers wilde aanvullende vragen stellen aan de ouders, met name over de fatale ochtend. Maar de ouders zeggen zo'n verhoor psychisch niet aan te kunnen. Via hun advocaat lieten ze weten dat ze geen enkel idee hadden van de plannen van hun zoon.

"Als ze dat wel wisten, hadden ze uiteraard meteen actie ondernomen", benadrukte hun advocaat. De verdere "confronterende" vragen noemde hij "overbodig en onnodig leed veroorzakend".

Aansprakelijk gesteld

Een groep slachtoffers heeft de ouders van Van der Vlis en hun verzekeringsmaatschappijen medeaansprakelijk gesteld voor de dodelijke schietpartij. Het gaat om dertien mensen, bestaande uit winkeliers, hun medewerkers en mensen die in het winkelcentrum aanwezig waren.

Zij vinden dat de ouders eerder hadden moeten ingrijpen toen ze zagen dat het de verkeerde kant op ging met hun zoon. Ook hadden de ouders moeten ingrijpen toen bleek dat hij - ondanks zware psychische problemen - een wapenvergunning kreeg.

Winkelcentrum Ridderhof

Van der Vlis schoot op 9 april 2011 met een semi-automatisch wapen om zich heen in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

Zes mensen kwamen om het leven, zeventien raakten zwaargewond door de ruim honderd kogels die hij afvuurde. Van der Vlis pleegde ter plekke zelfmoord.