'Voor 2018 geen videoref in Champions League'

Getty

De wedstrijd van dinsdagavond tussen Real Madrid en Bayern München gaat ondanks de verlenging, de bijbehorende spanning én de honderdste Champions League-goal van Cristiano Ronaldo niet enkel de boeken in als reclame voor de voetbalsport. De scheidsrechterlijke dwalingen van de Hongaar Viktor Kassai zijn daar debet aan.

Het had volgens Arjen Robben een potje om lang over na te praten moeten worden. Een confrontatie tussen twee grootmachten. Een finalewaardig affiche met Cristiano Ronaldo en Robert Lewandowski tegenover elkaar.

Ronaldo na de wedstrijd tegen Bayern München Getty

Woensdagochtend ging het bij de koffieautomaat inderdaad over Real Madrid-Bayern München. Alleen was niet het spel, maar de scheidsrechter van dienst het onderwerp van gesprek. In de verlenging zag Kassai twee buitenspelsituaties van Real over het hoofd, beide keren met een goal als gevolg. Tot grote frustratie van Bayern, dat zich bestolen en bedrogen voelde.

Slikken

"Ik heb de momenten teruggekeken en dat is best even slikken", zei Mike van der Roest, projectleider videoarbitrage bij de KNVB. "Maar ik schrik niet omdat de arbitrage zo slecht was, want deze buitenspelsituaties zijn echt niet waar te nemen. Daar zijn camera's en software voor nodig..."

'Bij zo'n moeilijke beslissing is het bijna geen fout'

Volgens Van der Roest wordt dan ook vaak ten onrechte snel gesteld dat de scheidsrechter de uitslag heeft bepaald. De scheidsrechter heeft hulp nodig. "Discussie hoort bij voetbal en dat halen we niet weg: wel of geen rood? Maar in feitelijke gevallen zoals 'wel of geen goal' kan de videoscheids uitsluitsel geven."

KNVB

De KNVB is voorloper in de internationale voetbalwereld als het gaat om videoarbitrage. De bond experimenteerde dit seizoen al in het bekertoernooi met de videoref, onder meer bij het duel tussen FC Utrecht en SC Cambuur. Hoe is het mogelijk dat er in de Champions League, waar de sportieve en financiële belangen vele malen groter zijn, geen hulpmiddelen als een videoscheids bestaan?

'Fouten kunnen met videoref worden rechtgezet'

"FIFA heeft met alle voetbalbonden een traject afgesproken. Dat betekent tot en met 2018 testen. Tot die tijd zal er niets veranderen. Er wordt veel getest. Wij gaan volgend seizoen meer bekerwedstrijden doen. En vanaf seizoen 2018/2019 alle eredivisiewedstrijden. Op internationaal niveau bij het jeugd-WK en de Confederations Cup. Daarna wordt er geëvalueerd en is het aan de FIFA en aan de spelregelcommissie IFAB. We zitten nu dus in een testperiode."

Het is daarnaast nog maar de vraag of de videoref in 2018 al zal worden geïntroduceerd. "Vergeet niet dat het behoorlijk wat voorbereidingen vergt. Trainingen en dat soort zaken. En een extra scheidsrechter. Er zijn gewoon een hoop mensen nodig", aldus Roest, die hoopt dat de videoref wordt toegepast op het WK van 2018.

'In 2018/2019 hebben in eredivisie alle wedstrijden videoref'