Belasterde christelijke gouverneur Jakarta verliest verkiezingen
De christelijke gouverneur van Jakarta, Basuki 'Ahok' Tjahaja Purnama, heeft in de tweede ronde de strijd om zijn herverkiezing verloren. Zijn islamitische rivaal, voormalig minister van Onderwijs Anies Baswedan, is volgens inofficiële uitslagen met een ruime meerderheid gekozen. Hij heeft tussen 55 en 60 procent van de stemmen gehaald.
Daarmee krijgen radicale moslims hun zin die fel campagne voerden tegen de herverkiezing van Ahok, omdat hij christen en Chinees is. Er wordt een proces wegens godslastering tegen hem gevoerd. Honderdduizenden demonstreerden tegen hem en eisten dat hij gevangen gezet of ter dood gebracht zou worden.
Verrassende uitslag
Het grote verschil waarmee Ahok is verslagen, is verrassend, omdat opiniepeilingen in aanloop naar de verkiezingen in de Indonesische hoofdstad wezen op een nek-aan-nekrace. Hij won de eerste ronde van de verkiezingen, toen nog met drie kandidaten.
Indonesiërs noemen de uitslag op social media net zo schokkend als de resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het brexit-referendum vorig jaar. De uitslag werpt een schaduw over de reputatie van Indonesië als gematigd moslimland.
De blasfemie-rechtszaak waarin hij verwikkeld is heeft aan Ahoks verlies bijgedragen, zegt correspondent Michel Maas. "Hij wordt ervan beschuldigd dat hij de Koran heeft beledigd. Dat is een enorme kwestie geworden en zorgde voor grote woede onder moslims, die met duizenden de straat op zijn gegaan."
De populariteit van Ahok is daarna gekelderd, terwijl hij daarvoor de grote favoriet was. "Hij is bezig om van de chaotische stad een functionerende metropool te maken. Hij werkt aan verbeteringen van het verkeer en wil overstromingen voorkomen. Dat wordt hem in dank afgenomen. Maar die geloofskwestie kwam ertussendoor."
Baswedan is een orthodoxe moslim, vertelt Maas. "Zijn populariteit is natuurlijk gestegen naarmate die van Ahok daalde. Dat hij heeft gewonnen, zal niet zijn omdat hij de beste man is voor Jakarta, maar omdat hij moslim is."
Eerder zei Maas al dat de verkiezingen een lakmoesproef zijn voor het hele land. Volgens Maas hebben radicale groepen het voortouw genomen bij demonstraties in Indonesië, het grootste moslimland ter wereld is. "Doel is het land te islamiseren."
Om de stembusgang in goede banen te leiden, zijn er ruim 60.000 militairen en agenten ingezet, zegt Maas.
De gouverneursverkiezingen in Jakarta zijn aan de vooravond van een bezoek van de Amerikaanse vice-premier Pence, die op een tiendaagse rondreis door de regio is.