NOS NieuwsAangepast

Op zoek naar een cavia of hamster? Lees de bijsluiter!

Honderdduizenden konijnen zitten in hun eentje doodongelukkig in Nederlandse woonkamers en achtertuinen. Veel mensen weten niet dat konijnen sociale dieren zijn en elkaar nodig hebben om vrolijk en actief te zijn. De Dierenbescherming en de dierensector gaan 'baasjes' daarover voorlichten.

De organisaties werken al samen in het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG). Dat centrum heeft voor tientallen huisdiersoorten een speciale bijsluiter gemaakt. Zo kunnen mensen zien wat er allemaal komt kijken bij de verzorging van bijvoorbeeld een Afrikaanse dwergmuis of een witbuikegel. En dat waar katten niet afhankelijk zijn van sociale contacten, honden zich juist groepsgenoot voelen van mensen.

Cavia's

Uit de bijsluiter blijkt dat niet alleen konijnen beter af zijn als ze met zijn tweeën of groepen worden gehouden. Hetzelfde geldt voor andere knaagdieren, zoals chinchilla's, degoes, gerbils en ratten. Ook cavia's zijn liever niet alleen.

Het LICG zegt dat verschillende caviacombinaties mogelijk zijn. Een paartje kan, maar dan moet het mannetje wel gecastreerd zijn. Een combinatie van twee of meer vrouwtjes en eventueel een gecastreerd mannetje werkt over het algemeen goed.

Hamsters lijken de uitzondering op de regel. Die zitten juist het liefst alleen in hun hok. Toch geldt ook voor die populaire beestjes een belangrijke waarschuwing: ze zijn eigenlijk niet zo geschikt voor kinderen.

Hamsters zijn tere dieren en daarom niet 'knuffelproof', zegt het LICG. Bovendien slapen ze overdag en willen ze dan niet gestoord worden. "Dat kan voor het kind erg teleurstellend zijn."

Het zijn overigens allerminst alleen knaagdieren die graag in groepsverband leven. Ook paarden willen met soortgenoten zijn om zich prettig te voelen. Hetzelfde gaat op voor meer traditionele kuddedieren als schapen, geiten en varkens. Zelfs goudvissen en leguanen zitten liever niet alleen.

Als de proef met de konijnenvoorlichting slaagt, overweegt de Dierenbescherming consumenten ook meer te vertellen over deze andere soorten huisdieren. "Mensen hebben vaak de allerbeste bedoelingen, we praten echt niet over dierenbeulen", zegt woordvoerder Niels Dorland. "Maar ze weten gewoon te weinig over de dieren die ze in een impuls aanschaffen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl