Hoge poten, kale veren en een grote bek: ADO is er weer

Terug naar 5 maart: de stand van de eredivisie na speelronde 25. Met onderaan ADO Den Haag. Zes weken later: dezelfde eredivisie. ADO heeft ineens dertien punten meer en staat twaalfde. Wat is er allemaal gebeurd in Den Haag?

Hoge poten, kale veren en een grote bek: ADO is er weer

De uitslagen sinds 5 maart zeggen alles: gewonnen van NEC, Roda JC, Willem II en FC Groningen. En afgelopen zaterdag een verdienstelijk punt tegen PSV. Alleen de nederlaag tegen AZ (4-0) verwijst naar het oude ADO.

Dat is het ADO dat zonder zelfvertrouwen van wedstrijd naar wedstrijd doolde. Dat intern werd verscheurd door financiƫle problemen, waar altijd wat te doen was rond de niet betalende Chinese eigenaar Wang Hui.

Insiders rond ADO wijzen erop dat die problemen nog lang niet verholpen zijn. De bodem van de geldkist is akelig goed zichtbaar en bestuurlijk verkeert de club nog altijd in een impasse. Dat ADO zich handhaaft, prima! Maar hoe roeit de Haagse club zich door volgend seizoen?

De stand van de eredivisie op 5 maart Teletekst

De supporters leven in het vandaag. Winst op het veld betekent een goede sfeer in de club. En dus staat ADO als de ooievaar in het eigen clubembleem weer hoog op de poten, is het kaal in de veren en keert de grote bek terug.

Is de gedaanteverwisseling alleen te danken aan de trainerswissel? Feit is dat Alfons Groenendijk iets anders speelt dan de ontslagen Zejlko Petrovic en kiest voor enkele andere spelers.

Groenendijk zelf analyseert nuchter. "Ik ben begonnen met wat meer accenten van achteruit. Van daaruit is het zelfvertrouwen gegroeid en zijn we wat aanvallender geworden."

Meer keus

Maar Groenendijk kan ook anders spelen omdat spelers als Dion Malone, Aaron Meijers en niet te vergeten spits Mike Havenaar terugkeerden van blessures. Havenaar is van doorslaggevend belang met vijf goals sinds 5 maart.

Daarnaast besloot Groenendijk om keeper Robert Zwinkels te verkiezen boven Ernestas Setkus en gaf hij middenvelder Abdenasser El Khayati een kans. Beslissingen die goed uitpakten want Zwinkels verrichtte enkele cruciale reddingen en huurling El Khayati is sinds zijn komst in februari al goed voor drie goals.

Sparta

Zondag wacht de degradatiekraker tegen Sparta. Verdediger Aaron Meijers heeft zijn doel helder. "Zo snel mogelijk definitief in veiligheid spelen. Dan kan ik mijn vakantie gaan boeken."