Een legakker
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Utrechtse gemeente krijgt bijna half miljoen euro voor privé-eilandjes

Gemeente De Ronde Venen heeft 38 legakkers in de Vinkeveense Plassen geveild. De opbrengst van de privé-eilandjes is 440.000 euro.

Legakkers zijn smalle eilandjes die door turfwinning zijn ontstaan. De gemeente wilde van de legakkers af omdat het onderhoud te duur is.

Het laagste bedrag voor een legakker was 1000 euro; de duurste legakker leverde 50.000 euro op. Gemiddeld leverde een eilandje 11.500 euro op.

Niet bouwen, wel picknicken

Natuurorganisaties zijn tegen de veiling van de eilandjes. Ze zijn bang dat de nieuwe eigenaren er huisjes op gaan bouwen en de natuur daardoor verloren gaat.

Maar de kopers mogen niets bouwen op de eilandjes. Op illegale bebouwing staat 50.000 euro boete. Mensen mogen op de eilandjes wel tuinstoelen neerzetten en picknicken. In de toekomst kan dit nog veranderen; de gemeente wil kijken of het bestemmingsplan gewijzigd kan worden. Zo kan bepaalde bebouwing toch mogelijk worden.

De zes legakkers die niemand wilde kopen blijven wel zoveel mogelijk onderhouden door het recreatieschap. "Ze moeten wel behouden blijven," zegt een woordvoerder van het recreatieschap tegen RTV Utrecht.

Advertentie via Ster.nl