'Het paard van de koning' is dood

Bontfire en de koning ANP

Het koninklijk paard Bontfire van het IJsselsteinse woonzorgcentrum Ewoud is dood. Het dier werd in 2013 symbolisch gegeven aan het koningspaar tijdens hun kennismakingstour door de provincie Utrecht. Zij schonken hem op hun beurt aan het wooncentrum.

Chronische pijn

Bontfire verbleef pas sinds september vorig jaar in de wei bij het zorgcentrum. Toch waren de omstandigheden in IJsselstein niet optimaal voor het paard. Zelfs na aanpassing van de wei bleek dat Bontfire niet genoeg gezelschap van andere paarden en vrije beweging had. De gemeente vond dat het paard beter ergens anders heen kon.

Voor die verplaatsing was het nodig dat Bontfire een medische keuring onderging. Uit dat onderzoek bleek dat het dier leed aan ernstige en chronische orthopedische problemen: Bontfire had voortdurend pijn.

De Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht heeft daarom het advies gegeven om Bontfire te laten inslapen en haar verder lijden te besparen. Dat is dus inmiddels gebeurd.

Herinnering

De verslagenheid bij het zorgcentrum Ewoud is groot. Niemand had dit zien aankomen, schrijft RTV Utrecht. Het bestuur van het woonzorgcentrum denkt nog na over een blijvende, tastbare herinnering aan Bontfire.

Bontfire werd in IJsselstein liefkozend 'het paard van de koning' genoemd. De merrie is 17 jaar oud geworden.