De Spaanse premier Rajoy
NOS NieuwsAangepast

Spaanse premier opgeroepen als getuige in smeergeldproces

De Spaanse premier Mariano Rajoy moet voor de rechter verschijnen als getuige in een smeergeldaffaire. Het Nationale Hof heeft hem opgeroepen in het Gurtel-proces dat wordt gevoerd tegen verschillende leden van Rajoy's Partido Popular (PP).

In dat proces staan 37 mensen terecht, onder wie twee penningmeesters van de regeringspartij. Na een langdurig onderzoek verdenkt het Spaanse Openbaar Ministerie de politici van omkoping, valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Zij zouden een crimineel netwerk hebben gevormd met een Spaanse zakenman aan het hoofd. De leden zouden jarenlang hun macht hebben misbruikt en smeergeld hebben aangenomen in ruil voor opdrachten.

Ook de Partido Popular zelf staat ter discussie, de conservatieve partij zou hebben geprofiteerd van illegale fondsen. De zaak speelt al een tijd. Al in november 2014 moest de Spaanse minister van Volksgezondheid Ana Mato erom opstappen.

Veel schandalen

Corruptie komt veel voor in Spanje. Niet alleen de PP, maar ook de socialisten en lokale politici zijn geregeld verwikkeld in schandalen. Dat is één van de redenen dat veel Spaanse kiezers tegenwoordig meer sympathie hebben voor nieuwe politieke bewegingen zoals het extreem-linkse Podemos en centrum-rechtse Ciudadanos.

De PP won nog wel de verkiezingen het afgelopen jaar, maar verloor de absolute meerderheid. Premier Rajoy leidt daarom een minderheidskabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl