AFP

De Britse premier May heeft nieuwe verkiezingen aangekondigd. Ze wil dat de vervroegde verkiezingen op 8 juni worden gehouden.

Het Britse Lagerhuis moet wel nog akkoord gaan, daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig in het parlement. Premier May legt een motie over het vervroegen van de verkiezingen morgen voor aan het parlement.

Voorman Jeremy Corbyn van Labour, de grootste oppositiepartij, zegt vervroegde verkiezingen te verwelkomen. Met de steun van Labour heeft de Conservatieve Partij van May een ruime tweederdemeerderheid in het parlement.

May kondigt vervroegde verkiezingen aan

May hoopt na de verkiezingen een groter mandaat te krijgen voor de brexit. Nu heeft haar Conservatieve Partij slechts een kleine meerderheid in het parlement.

Een groot deel van de oppositie is tegen een Brits vertrek uit de EU. Volgens May verzwakt die verdeeldheid binnen de Britse politiek de onderhandelingspositie met Brussel. "Er moet eenheid zijn in Westminster, maar die is er niet", zei May.

Tegenzin

De verkiezingen zouden eigenlijk worden gehouden in 2020. Eerder sloot May het vervroegen van de verkiezingen nog uit. Ze zegt de verkiezingen nu met tegenzin uit te schrijven, maar de strijd met overtuiging aan te gaan.

Ze is naar eigen zeggen van gedachten veranderd omdat Groot-Brittannië sterk en stabiel leiderschap nodig heeft.

STER reclame