Het zilver uit De Rooswijk dat ruim 10 jaar geleden al werd veiliggesteld
NOS NieuwsAangepast

Bedreigd VOC-schip na bijna 300 jaar deels geborgen

Het VOC-schip De Rooswijk dat bijna 300 jaar geleden verging voor de kust van Groot-Brittannië, wordt deels geborgen. Het schip wordt bedreigd omdat de bodem onder het wrak wegspoelt en door een zandwinningsproject dat binnenkort begint.

De Rooswijk vertrok in januari 1740 van Texel naar Indië. Het schip was volgeladen met munten en zilver. Aan boord waren zo'n 350 mensen. Bij Kent liep het schip op een zandbank en zonk naar de zeebodem.

De Rooswijk na bijna 300 jaar geborgen

Volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is het wrak van onschatbare historische waarde om meer te weten te komen over de VOC-periode. Vanaf 1 juli gaat een speciaal internationaal team aan de slag. Ze doen meer onderzoek naar het wrak en halen een deel van de inventaris boven water.

Minister Bussemaker ziet het bergen van het wrak als een belangrijke symbolische stap. "Scheepswrakken vertellen een verhaal. De twee eeuwen geschiedenis van de VOC maken deel uit van dat verhaal en ons collectieve geheugen, inclusief alles waar wij nog altijd trots op zijn, maar ook waarvoor we ons nu schamen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl