Canadese tanks in Apeldoorn
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Apeldoorn herdenkt bevrijding in 1945

In Apeldoorn wordt vandaag de bevrijding op 17 april 1945 herdacht. Dat gebeurt tussen 13.00 uur en 16:00 uur bij het monument in het Oranjepark. Daar wordt het bevrijdingsvuur ook ontstoken, schrijft Omroep Gelderland.

De bevrijding was voor de Canadezen, achteraf gezien, een koud kunstje. Op een paar sluipschutters na waren de meeste Duitsers uit Apeldoorn vertrokken. Maar daarvan waren de Canadezen niet op de hoogte. Zij rekenden op hardnekkige tegenstand omdat ze op weg naar de stad Duitsers waren tegengekomen die fel tegenstand boden.

De Canadezen waren van plan de tegenstand met zware beschietingen te breken. Maar dankzij het Apeldoorns verzet bleef geweld de stad bespaard. Twee verzetslieden staken in de nacht van 16 op 17 april het kanaal over en vertelden de Canadezen dat er nog maar een kleine achterhoede in Apeldoorn was achtergebleven. Dit moment staat beschreven op een gedenksteen in de stad.

"Albert van de Scheur en Gijs Numan slopen in de nacht van 16 op 17 april 1945 over dit sluijsje naar de Canadese bevrijders en voorkwamen met dit moedige optreden een zware beschieting van Apeldoorn"

Daarna trokken de Canadezen Apeldoorn binnen. Ook Lieren, Oosterhuizen en Beekbergen werden diezelfde nacht bevrijd. Apeldoorn-Zuid en Ugchelen volgden. Daarna trokken de Canadezen langzaam verder, door hagen van uitgelaten Apeldoorners, richting Barneveld.

Advertentie via Ster.nl