Een aziatische tijgermug
NOS NieuwsAangepast

Zorgen over oprukkende tijgermug

Hij komt allang niet meer alleen in tropische landen voor: de tijgermug. Het kleine diertje rukt op vanuit Zuidoost-Azië naar Europa en ook Nederland loopt gevaar, waarschuwt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.

"Door de toenemende import en hogere temperaturen hier is de kans dat de mug overleeft en zich permanent vestigt groter geworden", aldus Van Vliet. "Ze kunnen potentieel vervelende ziektes meebrengen. Zoals het zika-virus, knokkelkoorts (dengue) en chikungunya." Al is de kans volgens de NVWA niet erg groot dat deze ziektes in Nederland overgebracht gaan worden.

"In veel Zuid-Europese landen heeft de tijgermug zich al permanent gevestigd en gaat hij niet meer weg", zegt Van Vliet. "De tijgermug heeft zich afgelopen jaar weer verder naar het noorden uitgebreid. Zorg is nu dat hij zich ook in Nederland vestigt, als we niet goed opletten en hem niet vroegtijdig signaleren."

Autobanden

De tijgermug komt vooral Nederland binnen doordat eitjes achterblijven in laagjes water in gebruikte banden die we importeren uit landen waar de mug veel voorkomt. Ook liften ze mee in 'lucky bamboo', gekrulde bamboe-sierplanten. De eitjes komen vervolgens uit in Nederland.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) neemt de overheid voldoende preventieve maatregelen. "We maken afspraken met de bandensector en de importeurs van lucky bamboo. Ook controleren we daar regelmatig. We plaatsen muggenvallen en als de mug ergens wordt gevonden, zoals vorig jaar in Veenendaal, bestrijden we hem ook actief", vertelt woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA.

Rood: gebied waar de tijgermug is gevestigd, geel: alleen gezien en groen: afwezig

"Zoals het kaartje laat zien, heeft de tijgermug zich al in een groot deel van Zuid-Europa gevestigd. Daardoor is de kans groot dat komende zomer mensen met bijvoorbeeld caravans ze meenemen vanuit Spanje, Zuid-Frankrijk en Italië", zegt van Vliet. "Dus waakzaamheid is geboden."

Hij was recentelijk op een bijeenkomst van de United Nations Environment waar hij samen met collega's een begin heeft gemaakt met een globaal monitoringsysteem, zodat duidelijk wordt welke muggen zich waar bevinden.

"De tijgermug zorgt gelukkig nog niet voor overlast in ons land. Onze huissteekmug al wel", vertelt Van Vliet. "Door de zeer hoge maarttemperatuur zijn er tot nu toe al relatief veel plaatsen waar mensen veel tot heel veel overlast hebben gehad van steekmuggen. Het gaat hierbij waarschijnlijk vooral om de molestus-variant van de huissteekmug, die niet in winterrust gaat en die vooral bloed drinkt bij zoogdieren."

Heeft u muggen gesignaleerd, dan kunt u dat melden op www.muggenradar.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl