Stemmende Turkse Nederlanders zeggen massaal 'ja'

Aangepast
ANP

Het referendum over de Turkse grondwet heeft in Nederland een ruime meerderheid voor het ja-kamp opgeleverd. Van de Turkse Nederlanders die naar de stembus gingen, stemde 71 procent voor een grondwetswijziging. De opkomst was 45 procent.

Met 71 procent 'ja' laat Nederland in Europa alleen België (75 procent) en Oostenrijk (73 procent) voor zich, blijkt uit cijfers van persbureau Anadolu. In Groot-Brittannië stemden Turkse kiezers juist massaal tegen de grondwetswijziging: daar was slechts 20 procent voor.

In Nederland waren 250.000 stemgerechtigden. Zij konden stemmen bij een van de drie stembureaus in Amsterdam, Den Haag en Deventer.

Waarom Turkse Nederlanders massaal pro-Erdogan stemden

De Nederlandse Turkse gemeenschap is uitzonderlijk conservatief nationalistisch, zegt hoogleraar Turkse taal en cultuur Erik-Jan Zurcher van de Universiteit van Leiden. "Dat is voor een deel verklaarbaar uit achtergrond. De Turkse Nederlanders hebben hun wortels in de gastarbeid, dat zijn families die van het Turkse platteland zijn gekomen, waar een conservatieve nationalistische cultuur heerst."

Zurcher wijst erop dat de Nederlandse Turken daardoor minder gevarieerde achtergrond hebben dan in landen als België, Engeland of Zweden. "Daar zijn meerdere migratiegolven geweest, zijn politiek vluchtelingen geweest, zijn veel Koerden en is de samenstelling wat gevarieerder. Bijna nergens ter wereld stemmen de Turkse burgers zo pro-Erdogan als in Nederland."

In totaal mochten ruim 55 miljoen Turken stemmen over de nieuwe grondwet. Van de 3 miljoen stemgerechtigden in het buitenland ging ruim 1 miljoen kiezers stemmen. Gemiddeld stemde 60 procent van de expats voor de wijziging.

In Turkije zelf was de uitslag veel meer verdeeld: 51 procent van de kiezers stemde voor, 49 procent tegen.

STER Reclame