Aanhangers van Erdogan vieren feest in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Erdogan wint referendum nipt; oppositie vecht uitslag aan

Een kleine meerderheid van de Turkse kiezers heeft ermee ingestemd dat president Erdogan veel meer macht krijgt. In het referendum over wijzigingen van de grondwet om dat mogelijk te maken, stemde 51,3 procent van de kiezers ja. Het nee-kamp komt uit op bijna 48,6 procent. Bijna alle stemmen zijn geteld, en president Erdogan heeft de overwinning al opgeëist.

De Turkse oppositie vecht de uitslag aan. Volgens de republikeinse CHP en de pro-Koerdische HDP is er mogelijk gemanipuleerd met stembiljetten. Ook wijst de HDP op de vele onderdrukkende maatregelen bij de verkiezingen.

De uitslagen van het referendum kwamen verrassend snel. Er was steeds van uitgegaan dat rond 20.00 uur Nederlandse tijd een eerste betrouwbaar beeld zou komen van de uitkomst, maar het tellen verliep erg vlot.

De voorsprong van de ja-kiezers nam na een tijdje wel iets af. Toen een derde van de stemmen was geteld, stond het ja-kamp nog op ruim 60 procent. Dat liep daarna steeds terug, maar uiteindelijk hield Erdogan een voorsprong van 51 procent over.

Grote steden

De meeste nee-stemmen werden uitgebracht in de drie grootste steden van Turkije, In Istanbul en Ankara stemden kleine meerderheden tegen, in Izmir en in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land stemden ruime meerderheden 'nee'. Op het platteland waren zeer ruime meerderheden voor.

Ook in de Turkse diaspora in Nederland, België stemden ruime meerderheden voor Erdogan, terwijl in het Verenigd Koninkrijk, de VS en Canada juist ruime meerderheden tegen waren.

Erdogan claimt overwinning

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl