Wolff neemt met goed gevoel afscheid van baanrenners

Baanwielrenners onzeker over toekomst zonder Wolff

Met het einde van de WK, kwam er ook een einde aan het bondscoachschap van René Wolff. De Duitser kijkt met een goed gevoel terug op het toernooi en de zeven jaar dat hij bondscoach was van de Nederlandse baanwielrenners. "Ik heb vooral genoten. We hebben weer laten zien dat we met de wereldtop mee kunnen."

Wolff vertrekt omdat hij het niet eens is met de bond over het beleid in aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio. "Heel simpel gezegd: ik kan als coach niet doen wat ik wil doen en wat nodig zou zijn om deze groep op niveau te begeleiden. Dat gaat over geld, over aandacht, het hele pakket."

Daarom besloot hij afgelopen maart na de WK op te stappen. "Het is voor iedereen goed om hier een nieuwe start te maken. Om de atleten en de KNWU die mogelijkheid te geven, stap ik op."

Emotionele momenten

Tijdens zijn laatste wedstrijd als bondscoach, de finale op de keirin met Shanne Braspennincx, was hij totaal niet met zijn naderende afscheid bezig. "Hopelijk zitten we nog bij elkaar om na te genieten van dit mooie toernooi. Er zullen vast nog emotionele momenten komen."

Onder de leiding van Wolff werd er goed gepresteerd door de sprinters. Het hoogtepunt was de olympische titel van Elis Ligtlee vorig jaar in Rio de Janeiro, waar Matthijs Büchli zilver op hetzelfde onderdeel veroverde.

Ook in Hongkong waren zijn renners succesvol. "En dat met een combinatie van jonge talenten als Harry Lavreysen (zilver op de sprint, red.) en oudgedienden van de ploeg op de teamsprint (ook zilver, red.). Dat is heel erg fijn. Ik blijf met een gevoel achter dat we in de laatste jaren mooie dingen hebben opgebouwd. Nu kunnen we met z'n allen naar de toekomst kijken."

Van Riessen: vertrek Wolff eeuwig zonde

Van Riessen baalt van vertrek Wolff

Een van zijn pupillen, Laurine van Riessen, ziet die toekomst zonder Wolff somber in. "Ik kan het me nog steeds niet echt voorstellen dat hij weggaat, zeker niet na wat er hier voor een toernooi is gereden door iedereen."

Van Riessen voelt zich machteloos. "We proberen hem nog om te praten, maar de situatie bij de bond verandert niet. Daar kunnen we weinig aan doen. Ik vind het gewoon zonde."

"We hebben het heel goed gedaan en we kunnen nog veel beter, maar we nemen het op tegen grote landen met grote budgetten. En als dan zelfs onze heel goede coach weggaat, dan wordt het een moeilijk verhaal", baalt ze.