Bosz staat voor dilemma: Traoré of Dolberg in de spits?

Bertrand Traoré en Kasper Dolberg Oranje Pictures

Toen Kasper Dolberg een maand geleden in de wedstrijd Ajax-FC Kopenhagen (2-0) een liesblessure opliep, sloeg bij Ajax de schrik om het hart. Zo kort voor de maand van de waarheid kon trainer Peter Bosz zijn spits niet missen.

Maar Bosz had Bertrand Traoré nog achter de hand. De aanvaller uit Burkina Faso werd in de zomer gehaald als opvolger van de vertrokken Arek Milik. De huurling van Chelsea is een bekende van Bosz, die bij Vitesse met de spits had samengewerkt.

Verrassende opmars

Traoré begon het seizoen als spits, maar door de verrassende opmars van Dolberg kon Bosz niet meer om de jonge Deen heen. Traoré verhuisde naar de rechterflank, een positie waar hij zelden wist te overtuigen.

De kritiek op Traoré was niet mals en het uitstapje naar de Afrika Cup deed Ajax in de uitslagen geen pijn. Ajax had immers David Neres naar Amsterdam gehaald en Justin Kluivert maakte indruk in zijn eerste wedstrijden in de hoofdmacht.

Bertrand Traoré en Kasper Dolberg dit seizoen als spits in de eredivisie ANP/NOS

Traoré maakt indruk

Maar tijdens de blessure van Dolberg liet Traoré zien wel degelijk goed te kunnen voetballen. Met name tegen Feyenoord, NEC en Schalke 04 liet hij zich gelden. Met succesvolle acties, nuttige passes en vooral veel dreiging.

Er was de laatste weken echter één probleem: scorend vermogen. Traoré miste veel opgelegde kansen. Alleen tegen NEC (twee keer) en AZ (één keer) was hij trefzeker.

Dolberg vs Traore

Hoe moet het de komende weken nu Dolberg weer fit is? Tegen Schalke 04 bleef de Deen nog op de bank. "Hij was niet fit genoeg om te starten", was de uitleg van Bosz. "Ik wilde hem wel laten invallen, maar omdat Daley Sinkgraven uitviel en Justin Kluivert niet negentig minuten kan spelen, had ik nog maar één wissel over. Dat werd Frenkie de Jong, omdat Donny van de Beek kramp kreeg."

De komende weken staat Bosz voor een lastige keuze. Om te beginnen vandaag tegen sc Heerenveen. Dolberg of Traoré in de punt van de aanval? En als hij voor Dolberg kiest, gaat Traoré dan weer als rechtsbuiten spelen? "Ik heb dit liever dan dat ik helemaal niet weet wie ik in de spits zou moeten zetten", zegt Bosz daarover.

Verstandig

NOS-commentator Jeroen Elshoff denkt dat Bosz beide spitsen speeltijd moet gunnen. "Het is een geweldig probleem voor Bosz. Een paar weken geleden zei iedereen nog dat dit drukke programma Ajax de kop zou gaan kosten in de titelrace, maar nu heeft Bosz een luxeprobleem."

"In de grote wedstrijden zou ik nu kiezen voor Traoré. Hij heeft toch wel laten zien dat hij in topwedstrijden erg goed is, ondanks dat hij zichzelf niet beloont. Het doel is duidelijk: zorg dat ze fit blijven. Dus geef ze allebei a piece of the pie. Dan laat je Dolberg lekker spelen tegen Heerenveen. En Traoré zou ik niet zo snel meer op de zijkant zetten. Op die manier zou je Traoré kunnen sparen."

Als je zo lastig bent voor de verdediging en daarmee ruimte creëert voor de anderen, dan is dat ook heel grote kwaliteit.

Jeroen Elshoff over Bertrand Traoré

"En vergis je niet, hè: Dolberg is er vier weken uit geweest. Die kan niet in één keer twee wedstrijden in de week spelen. Bosz moet gewoon duidelijk tegen zijn spitsen zijn. 'Ik ga de komende weken rouleren. Het is geen passeren, maar ik ga jullie nu allebei gebruiken', moet hij zeggen. Rust is erg belangrijk in deze fase, waarin vermoeidheid en fitheid een enorm grote rol gaan spelen."

Effectiever

Uit statistieken blijkt dat Dolberg effectiever is dan Traoré. Toch zegt Elshoff dat niet zo veel. "Het ene schot is het andere niet. Ik denk dat de kansen die Traoré miste, bij Dolberg erin gegaan waren. Maar wat ik ook vind: als je zo lastig bent voor de verdediging en daarmee ruimte creëert voor de anderen, dan is dat ook een heel grote kwaliteit", meent Elshoff.

Een samenvatting Ajax-Heerenveen is vanavond om 19.00 uur te zien op NPO 1 bij NOS Studio Sport. Het duel is rechtstreeks te volgen op NPO Radio 1 in NOS Langs de Lijn, teletekstpagina 818 en via het liveblog op NOS.nl.