Marketa Vondrousová (17 jaar), onthoud die naam

Aangepast
Marketa Vondrousová EPA

De Tsjechische Marketa Vondrousová heeft verrassend de finale bereikt van het hardcourttoernooi in het Zwitserse Biel. De qualifier, zeventien jaar pas, wees in de halve finales haar als eerste geplaatste landgenote Barbora Strycová met 7-6 (3), 6-2 terug.

Vondrousavá, de nummer 233 van de wereld, kwam in de eerste set terug van een 5-2 achterstand en overleefde zelfs een setpoint. In de tweede set pakte ze bij 2-2 vier games op rij.

De tiener, die pas voor de tweede keer een toernooi op WTA-niveau speelt, stuit in haar eerste finale op de Estse Anett Kontaveit, die ook haar debuut maakt in een WTA-finale.

De 21-jarige Kontaveit klopte qualifier Aliaksandra Sasnovitsj uit Oekraïne met 4-6, 6-4, 7-5.

Van jong naar oud

Op de WTA Tour is er ook nog steeds ruimte voor 'oudjes' zoals Francesca Schiavone. De 36-jarige Italiaanse voegde in het Colombiaanse Bogotá een achtste titel aan haar totaal toe door Lara Arruabarrena te verslaan: 6-4, 7-5.

De elf jaar jongere Spaanse, in 2012 nog winnares in Bogotá, leverde meteen haar eerste servicebeurt in. Ze brak op 5-3 nog wel terug, maar kwam daarna opnieuw in de problemen. Arruabarena werkte twee setpoints nog weg, maar een derde niet.

In de tweede set plaatste de Spaanse de eerste break, maar op 3-5 en 4-5 bleken vier setpoints niet aan haar besteed. Schiavone kwam langszij en maakte het op haar eerste matchpoint af.