NOS NieuwsAangepast

Vermoorde Franse priester wordt zalig verklaard

Het bisdom van Rouen in Frankrijk heeft een proces in gang gezet om priester Jacques Hamel zalig te verklaren. De Franse priester werd vorig jaar door twee jihadisten vermoord tijdens een gijzeling in zijn kerk.

Normaal mag het proces tot zaligverklaring pas na minimaal vijf jaar na een overlijden worden opgestart. Het bisdom maakt nu dus een uitzondering voor de vermoorde priester. Bij martelaren is er bovendien geen wonder nodig, zoals bij andere zaligverklaringen wel.

Gijzeling

De 85-jarige priester werd op 26 juli vermoord tijdens een gijzeling in zijn kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray, vlak bij Rouen. Twee 19-jarige jihadisten hielden de priester en vier andere aanwezigen enige tijd gegijzeld.

Tijdens die gijzeling werd de keel van de priester doorgesneden. Een andere gijzelaar raakte zwaargewond. De politie heeft de daders daarna doodgeschoten. De gijzeling is opgeëist door IS.

Zaligverklaring

Om de priester zalig te kunnen verklaren, doet de Katholieke Kerk eerst uitgebreid onderzoek. Zeker vijftig getuigen en nabestaanden worden gehoord en al zijn preken en andere teksten worden geanalyseerd door theologen.

Volgens het bisdom kan dit proces maanden tot jaren in beslag nemen. Daarna zal de paus Jacques Hamel zalig verklaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl