Meisje zonder angst en de stier
NOS NieuwsAangepast

Maker Stier van Wall Street niet blij met Fearless Girl

Het nieuwe beeldje Fearless Girl is in korte tijd uitgegroeid tot een toeristische trekpleister in New York. Het bronzen meisje staat onverschrokken in het pad van de beroemde Stier van Wall Street, zelf al jaren een beroemd herkenningspunt.

Maar de beeldhouwer van de stier, Arturo Di Modica, wil het meisje weg hebben. Volgens hem doet ze afbreuk aan de positieve boodschap van zijn beeld.

Het meisje

De Aanstormende Stier is een eerbetoon aan de onversaagde kracht van Amerika. Di Modica plaatste het dier in 1989 met een guerrilla-actie: het 3,5 meter hoge standbeeld van 3000 kilo werd 's nachts zonder vergunning geplaatst. "Het is een symbool voor Amerika. Het staat voor welvaart en kracht", legt Di Modica uit.

De stad New York besloot het beeld in eerste instantie te verwijderen, maar haalde bakzeil toen het publiek protesteerde. Sindsdien is het bronzen beeld uitgegroeid tot hét symbool van Wall Street.

Paardenstaartjes

Sinds 7 maart van dit jaar heeft de stier gezelschap van het Meisje zonder angst. Het beeldje van 1,27 meter met paardenstaartjes en een opwaaiend jurkje werd geplaatst ter ere van Internationale Vrouwendag, uit protest tegen het gebrek aan topvrouwen in de Amerikaanse economie.

Ook Fearless Girl werd stiekem geplaatst 's nachts, maar dit keer was er wel een vergunning aangevraagd. Het meisje mocht tot 2 april blijven staan; omdat het zo populair bleek, is dat inmiddels verlengd tot begin volgend jaar.

"In korte tijd heeft Fearless Girl velen geïnspireerd en het debat op gang gebracht over vrouwen aan de top", zei burgemeester De Blasio. "Hoewel haar vergunning is verlopen, blijft ze staan - toepasselijk voor een meisje dat van geen ophouden weet."

De positieve, optimistische boodschap van De Aanstormende Stier is weg.

Arturo Di Modica

De 76-jarige Di Modica is woest. "De positieve, optimistische boodschap van De Aanstormende Stier is weg", laat hij weten. "Het is nu veranderd in een dreiging, een negatieve kracht."

Volgens Di Modica maakt het beeldje inbreuk op zijn copyright en beeldrecht. Hij noemt het een reclamestunt, omdat het meisje werd ontworpen door een reclamebureau en betaald is door een beursbedrijf. "Dit is helemaal geen symbool." Di Modica denkt na over een gang naar de rechter.

Burgemeester De Blasio is niet van plan de vergunning in te trekken. "Juist omdat mannen kritiek hebben op de plek van vrouwen hebben we Fearless Girl nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl