De wolf die werd doodgereden op de A28 ANP

De wolf die begin maart op de A28 werd doodgereden, wordt niet opgezet en tentoongesteld. In plaats daarvan wordt het dier opgeborgen in laatjes en dozen in onderzoeksinstituut en museum Naturalis in Leiden.

"We gaan eerst het skelet macereren," zegt collectiebeheerder Pepijn Kamminga. "De weke delen worden met een speciale vloeistof van de botten gehaald." De huid wordt schoongemaakt, met katoen gevuld en opgerold. 

Puzzelstukjes

Volgens Kamminga wordt een poging gedaan de schedel te reconstrueren. "Maar die is zo verbrijzeld dat het ook mogelijk is dat de resten als een soort puzzel in een doosje bewaard worden." Het dier wordt voor wetenschappelijk onderzoek bewaard in de depot-toren van het natuurmuseum. 

De wolf was een gezond, jong, wild mannetje van ongeveer anderhalf jaar oud uit de roedel Cuxhaven ten noorden van Bremen, in Noord-Duitsland.  

Pim Lollenga van de Groningse dierenopvang Faunavisie vindt het jammer dat de wolf niet te zien is voor het publiek, zegt hij tegen RTV Noord. "Het was toch het eerste echt wilde exemplaar dat we sinds lange tijd in Nederland gezien hebben."

In 2013 werd er een dode wolf gevonden bij Luttelgeest, maar die bleek daar door mensen neergelegd. In 2015 struinde een wolf door Drenthe en Groningen, maar het bleef onduidelijk of die wild was. Dit dier werd in Duitsland doodgereden.

Deze twee wolven zijn ook in het bezit van Naturalis. Van de ene is het skelet en de met katoen opgevulde huid te zien, de andere is in zijn geheel in opgezette vorm te bekijken.

STER reclame