Kolencentrale van Engie op de Maasvlakte
NOS NieuwsAangepast

Eigenaar kolencentrale wil stoppen met steenkool

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Energiebedrijf Engie zegt in een interview met de NOS zo snel mogelijk te willen stoppen met het verstoken van steenkool. Om de uitstoot van CO2 sterk te verlagen wil het bedrijf volledig overschakelen op het verstoken van 'bio-reststromen'. 

Engie gaat hiermee veel verder dan andere energieleveranciers met kolencentrales. Het bedrijf ondervangt de kritiek die er is op het gebruik van biomassa door gebruik te maken van afval uit de industrie of landbouw. Het bedrijf verwacht dat daarvan voldoende voorhanden is.

Engie zegt geen biomassa te willen gebruiken, maar alleen "maatschappelijk verantwoorde reststromen". Michael Verheul van Engie zegt: "Dat zijn reststromen uit de industrie of uit de landbouw die nergens anders voor gebruikt kunnen worden, die je dus als brandstof kunt gebruiken. Zodat je de hele centrale kunt vergroenen, daar gaat dan geen kool meer in."

Want één ding is zeker, aldus Verheul: Engie stopt met steenkool. "Engie als bedrijf wereldwijd zet geen nieuwe kolencentrales neer. Sterker nog: onze strategie is heel sterk gericht op CO2-reductie en dat betekent feitelijk dat we uit kolen gaan."

Niet alleen Engie, maar alle bedrijven met kolencentrales maken op dit moment driftig rekensommen of en hoe snel ze kunnen stoppen met het sterk vervuilende steenkool.  

De NOS belde de afgelopen dagen met alle bedrijven die kolencentrales hebben. Duidelijk is dat er op dit moment met spanning wordt gekeken naar Den Haag, omdat naar verluidt de toekomst van de kolencentrales een belangrijk gespreksonderwerp is tijdens de formatie.

Op hete kolen

Maar waar Nuon zegt zo snel mogelijk in gesprek te willen met Den Haag, zegt RWE helemaal niet bevreesd te zijn voor wat er in Den Haag besloten wordt. De Amercentrale van RWE in Geertruidenberg wordt sinds eergisteren al omgebouwd tot biomassa-centrale. In 2020 verwacht het bedrijf hier 80 procent biomassa te verstoken.

Ook in de grote centrale van RWE in de Eemshaven wordt straks voor 15 procent biomassa bijgestookt. Aan het bijstoken van biomassa hangt wel een prijskaartje. Het maakt het opwekken van stroom flink duurder. RWE ontvangt hiervoor de komende 8 jaar bijna 1 miljard euro subsidie. 

Demonstratie

Intussen neemt de spanning onder werknemers in de kolensector toe. Nuon zei al eerder zijn kolencentrale in Amsterdam vervroegd te willen sluiten. Vandaag was er een demonstratie van zo'n honderd werknemers uit de kolensector bij de ingang van de Hemweg-centrale in Amsterdam.

Actie bij de Hemweg-centrale in Amsterdam

Niet alleen werknemers van deze centrale voerden actie, ook waren er tientallen personeelsleden van kolenoverslagbedrijven uit Rotterdam voor de actie naar Amsterdam afgereisd.

Kolenfonds

De FNV pleit sinds vorige week voor een 'kolenfonds' met 800 miljoen euro erin. Als er een of meerdere kolencentrales gaan sluiten, zou met dit geld een sociaal plan voor de werknemers gemaakt kunnen worden.

De vakbond vreest dat als er geld betaald gaat worden ter compensatie voor sluiting, dit grotendeels naar buitenlandse aandeelhouders verdwijnt, omdat de kolencentrales in handen van buitenlandse bedrijven zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl