Dora Rodic met haar herder Rex
NOS NieuwsAangepast

Bijtende Rex definitief niet terug naar baasje

Dora Rodic krijgt haar Mechelse herder Rex niet terug. Ze had een kort geding aangespannen om haar in beslag genomen hond terug te krijgen. De hond was afgenomen nadat hij vorig jaar september twee kinderen en een fietser gebeten had bij een speeltuin in Dordrecht.

Toen de rechter oordeelde dat de hond onder voorwaarden terug mocht naar Rodic, bleek het dier al een andere eigenaar te hebben. Het Openbaar Ministerie zei dat de hond tijdens de procedure al was ''vervreemd''. Dat betekent dat de Mechelse herder officieel niet meer van de oorspronkelijke eigenaar was.

In het kort geding eiste Rodic dat ze haar hond terug zou krijgen, maar daar gaat de rechter niet in mee. De hond was na een gedragstraining al aan een stichting overgedragen. Daarvoor was een wettelijke machtiging. Het was volgens de rechter voor de Staat daarom niet meer mogelijk om de hond terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaar.  Ook hoeft het OM Rodic geen informatie te geven over de nieuwe verblijfplaats van hond Rex.

Verdriet

"Dora is heel verdrietig", vertelt haar advocaat Diantha van Eijsden. "Zelf ben ik ook hondenbezitter. Ik zou het verschrikkelijk vinden als mijn hond wordt afgenomen. Het OM doet alsof deze hond een auto is, terwijl een huisdier echt onderdeel van je gezin is."

Volgens de rechter is het niet uitgesloten dat de hond niet overgedragen had mogen worden aan de stichting. In dat geval zou de oorspronkelijke eigenaar recht hebben op schadevergoeding. Daarvoor zou een nieuwe procedure moeten worden gestart. De advocaat denkt aan een schadevergoeding van ruim 1000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl