NOS NieuwsAangepast

Topdrukte verwacht dit paasweekend, maar waar komt iedereen vandaan?

Dit weekend zullen zo'n 950.000 buitenlandse toeristen het paasweekend in Nederland doorbrengen. Dat zijn er 100.000 meer dan vorig jaar, heeft NBTC Holland Marketing berekend.

Volgens NBTC zullen ook nog eens 300.000 Nederlanders vakantie vieren in eigen land. Doordat Pasen dit jaar later in het seizoen valt, is de kans op mooi weer groter. 

Uit België komen meer dan 200.000 toeristen. De meeste bezoekers komen uit Duitsland, zo'n 600.000. In beide landen valt dit jaar de voorjaarsvakantie samen met Pasen. 

Nederland zet zich schrap voor druk paasweekend

Sinds 2009 groeit het aantal buitenlandse toeristen dat jaarlijks naar Nederland komt. Het afgelopen jaar waren dat 15,8 miljoen mensen. Een oorzaak van de groei is de aantrekkende economie in zowel Europa als Amerika. Daarnaast is het voor toeristen uit niet-eurolanden vanwege de zwakke euro relatief goedkoop om hun vakantie in Nederland te vieren. "Het wordt naar verwachting erg druk", zegt een woordvoerder van NBTC. "In vergelijking met vorig jaar verwachten we 100.000 toeristen meer dan vorig jaar."

Ik zou wel graag wat zon willen de komende dagen.

Een toerist uit Duitsland

Een Duitse toeriste bij een hotel in Noordwijk vertelt wat ze zo leuk vindt aan Nederland. "De zee en de mensen", zegt ze stellig, maar er zijn ook mindere kanten: "Ik zou wel graag wat zon willen de komende dagen."

De dreiging van terroristische aanslagen in Europese steden, zoals Parijs en Brussel, is een reden voor toeristen om hun reisgedrag aan te passen en dat is in het voordeel van Nederland. De prognose is dat het aantal buitenlandse toeristen in Nederland verder zal groeien naar bijna 17 miljoen in 2020.

457 euro per dag

De verwachting is dat al die toeristen samen dit jaar 800 miljoen euro uitgegeven tijdens de paasdagen. Nederlanders spenderen het grootste deel daarvan. Buitenlandse bezoekers zullen aankomend weekend zo'n 300 miljoen euro uitgeven.

Op jaarbasis geven Duitse toeristen het meeste geld uit in ons land; in totaal bijna 1,9 miljard euro. Als het om bedragen per persoon per dag gaat, geven de Japanners het gemakkelijkst geld uit. Zij besteden gemiddeld 457 euro per dag in ons land.

Nederland is voor een buitenlander enorm klein en we willen de kleinere onbekende regio's op de kaart zetten, zodat we toeristen spreiden.

Woordvoerder Elsje van Vuuren van het NBTC

Het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen) probeert toeristen via 'Holland City'-strategie te laten zien dat er in Nederland meer te beleven is dan de hoofdstad. "Het is een strategie om Nederland als een metropool op de kaart te zetten. Nederland is voor een buitenlander enorm klein en we willen de kleinere onbekende regio's op de kaart zetten, zodat we toeristen spreiden."

Veel toeristen zullen aankomend weekend naar de kust en de bollenstreek gaan. Daarnaast kunnen musea veel bezoekers verwachten, een derde van de buitenlandse toeristen in Nederland koopt een kaartje voor het museum. De populairste activiteit is het maken van een stadswandeling, dit doet ruim de helft van de toeristen. 

Rotterdam versus Amsterdam

De meeste bezoekers gaan naar onze hoofdstad. Amsterdam is met 5,5 miljoen buitenlandse bezoekers per jaar de grote trekpleister. Naast de hoofdstad is ook de kust erg in trek bij toeristen; 2,3 miljoen mensen zoeken de Noordzee op.

Toeristen weten ook Rotterdam steeds beter te vinden. Nadat de stad door reisgids Lonely Planet werd bestempeld als ‘Best in Travel City 2016’ zag de stad het toerisme groeien. Vorig jaar overnachtten zo’n 480.000 buitenlandse toeristen in de havenstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl