Sylvana Simons bij aanvang van de rechtszaak vanmorgen in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Werkstraffen tot 80 uur geëist tegen verdachten zaak-Sylvana Simons

Het Openbaar Ministerie heeft 80 uur werkstraf geëist tegen de maker van het beruchte filmpje waarin het hoofd van Sylvana Simons is gemonteerd op lichamen van opgehangen zwarte Amerikanen.

Tegen vier andere verdachten die vandaag terechtstonden wegens opruiing en belediging is 60 uur werkstraf geëist. Het OM vindt een video veel indringender dan geschreven tekst en eist daarom tegen die verdachte een hogere straf. De eis tegen de zesde verdachte, een jongen van 15, is nog niet bekend. Zijn zaak wordt achter gesloten deuren behandeld. 

Over deze bedreigingen buigt de rechter zich

Het OM is overgegaan tot vervolging om de grenzen van het publieke debat duidelijk te maken voor de burger, zei de officier van justitie. "We willen het signaal afgeven dat er de ruimte is om je mening te uiten, maar dat er wel grenzen van strafbaarheid zijn." 

'Magere eis'

Simons vindt de eis erg mager. De officier van justitie heeft gezegd dat haar leven gevaar liep, zei Simons, en dan is 60 uur werkstraf "heel weinig".

Eerder vandaag nam Simons zelf het woord. "Ik ben hier omdat ik wil laten zien dat Sylvana Simons een mens van vlees en bloed is." Ze vroeg zich af hoe de verdachten thuis aan hun kinderen uitleggen dat ze niet mogen pesten, als ze zelf beledigen en opruien.

Over de video zei Simons: "Ik zoek nog steeds naar de juiste woorden om te omschrijven hoe ik mij voelde na het zien van het filmpje. Dit heeft mij van alle uitlatingen het meest verdrietig gemaakt."

Willekeurig gekozen?

Bij aanvang van de zitting beschuldigden de advocaten van de verdachten het Openbaar Ministerie ervan dat ze de verdachten willekeurig hebben gekozen. Ze eisten dat de zaak niet-ontvankelijk werd verklaard. De rechter ging daar niet in mee: die stelde dat het OM bevoegd is om te selecteren.

Ook de verdachten zelf kwamen aan het woord. Sommigen brachten hun uitspraken in verband met de zwartepietendiscussie, twee zeggen uit emotie te hebben gehandeld. Er sprak ook een verdachte die zei niet te weten waar, wanneer en in welke context hij zijn uitspraak deed.

Simons en verdachten leggen verklaring af in rechtbank

"Ik had niet het idee dat ik iets slechts aan het doen was", zegt de man die de beruchte video maakte. Naar eigen zeggen wilde hij zijn excuses aanbieden, maar zijn advocaat heeft dat afgeraden uit angst voor een mediahype. De verdachte heeft tijdens het maken van de video ook op de term 'KKK lynchen' gezocht. Volgens psychiatrisch onderzoek is de man verminderd toerekeningsvatbaar.

De verdachte bood in de rechtszaal alsnog zijn excuses aan voor wat hij Simons heeft aangedaan. "Het is nooit mijn bedoeling geweest om iemand te kwetsen, al klinkt dat nu een beetje raar."

22 verdachten

In totaal moeten er 22 mensen voor de rechter verschijnen. De jongste verdachte die in Amsterdam terechtstaat, is een 15-jarige Veendammer. De oudste verdachte is een man van 72 uit Kwintsheul. Er staat ook een vrouw terecht, een 49-jarige inwoner van Ridderkerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl