Xabi Alonso
NOS VoetbalAangepast

Xabi Alonso, afscheid van een modelprof

Na dit seizoen is de voetbalwereld een geweldige middenvelder armer. Xabi Alonso kondigde onlangs zijn afscheid aan, na een carrière waarin de 35-jarige Spanjaard werkelijk alles won wat er te winnen valt.

Vanavond (20.45 uur) speelt hij in de kwartfinales van de Champions League met zijn huidige werkgever Bayern München tegen zijn vorige club: Real Madrid.

Sander Westerveld maakte de opkomst van Alonso als profvoetballer mee bij Real Sociedad (2002-2004). En bij Liverpool was Boudewijn Zenden twee jaar lang (2005-2007) zijn ploeggenoot. Beiden bewaren warme herinneringen aan de voetballer en de mens.

Westerveld maakte kennis met Alonso toen de keeper van Liverpool naar Real Sociedad verhuisde. "Je kon meteen zien dat hij een speciaal mannetje was. Intellectueel ook. Zo was hij een van de weinigen die bij Sociedad vloeiend Engels spraken. Hij heeft me enorm geholpen. Ik sprak geen Spaans en al helemaal geen Baskisch. Hij stelde zich heel sociaal op." 

Zenden herkent dat beeld van Alonso. "Als het woord modelprof op iemand van toepassing is, dan is dat voor hem. Dat siert hem. Hij is heel gewoon gebleven en altijd toegankelijk voor iedereen."

Xabi Alonso en Boudewijn Zenden, in 2007 ploeggenoten bij Liverpool

In de wereld van glitter en glamour kom je de Bask niet tegen. De roddeljournalistiek blijft dan ook ver bij hem vandaan. Zenden: "Hij had nooit uitspattingen." Westerveld: "Hij is nog altijd bij zijn jeugdliefde. Dat zegt genoeg."

Overvolle prijzenkast

De prijzenkast van Alonso vertelt het enorme succes van zijn sportieve loopbaan. Hij won de Champions League met Liverpool en Real Madrid en veroverde diverse landstitels bij Real en Bayern München. Om over de twee gewonnen EK's en de wereldtitel met het Spaanse nationale elftal nog maar te zwijgen.

  • Getty Images
    2005: Xabi Alonso (derde van links) samen met zijn ploeggenoten van Liverpool na de CL-winst
  • Getty Images
    2008: Xabi Alonso wint met Spanje het EK
  • Getty Images
    2010: Xabi Alonso wint met Spanje het WK
  • Getty Images
    2012: Xabi Alonso wint met Spanje het EK
  • Getty Images
    2016: Xabi Alonso pakt met Bayern München de landstitel

Zenden: "Negen van de tien keer stond hij als eerste op het wedstrijdformulier. Hij heeft altijd een sleutelrol in de elftallen waarin hij speelt. Hij kan als de beste een wedstrijd lezen en is tactisch enorm sterk. Bij Liverpool zorgde hij er als controlerende middenvelder voor dat Steven Gerrard kon uitblinken."

Westerveld: "Hij wilde eigenlijk langer bij Liverpool blijven. Hij had het er enorm naar zijn zin. Maar de club moest hem verkopen. Meteen nadat hij was vertrokken naar Real Madrid donderde alles in elkaar. Het heeft echt jaren geduurd voor Liverpool zijn vertrek goed kon opvangen."

"Bij Liverpool noemden ze hem 'The Magician'. Dat vind ik wel een mooie bijnaam. Het is zo'n complete en geweldige voetballer, de man van de steekpass. Ik kan me niet heugen dat hij ooit een slecht jaar heeft gehad", vertelt Westerveld.

Winnaarstype

Zenden: "Hij is van nature rechts, maar had ook een uitstekend linkerbeen. Hij is niet overdreven snel, maar dat heeft hij ook niet nodig. Daarom kan hij op zijn 35ste nog uitstekend mee bij een topteam als Bayern. Daarnaast heeft hij ook venijn in zijn spel. Hij kan de poot er op z'n tijd behoorlijk stevig inzetten. Een echt winnaarstype."

Westerveld herinnert zich nog een leuke anekdote uit zijn tijd bij Real Sociedad. "We gingen met de hele selectie een keer naar Tolosa, het dorp waar hij vandaan komt. We kwamen terecht in een oude schuur met zwartgeblakerde plafonds."

"We zaten op krakkemikkige banken. Ik dacht echt: waar zijn we nu in hemelsnaam terechtgekomen? Vervolgens heb ik nog nooit zo lekker gegeten. Dat was fantastisch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl